Iloinen lapsi makaa syksyn lehtien päällä ja nauraa.

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 20.–26.11.2023. Varhaiskasvatukseen tarkoitetut materiaalit löytyvät nyt lapsenoikeuksienviikko.fi-verkkosivuilta. Koulujen sekä vapaa-ajan ja harrastustoiminnan materiaalit julkaistaan ensi viikolla.

Tänä vuonna viikon teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin – #SaanVoidaHyvin #SaatVoidaHyvin. Teemaviikko kutsuu kaikkia aikuisia ja lapsia yhdessä pohtimaan lasten hyvinvointia ja sen vahvistamista! Fokus on erityisesti mielenhyvinvoinnin teemoissa.

Lapsen oikeuksien viestintäverkosto tarjoaa maksutonta materiaalia, tehtäviä ja vinkkejä lasten hyvinvoinnin ja lapsen oikeuksien käsittelyyn. Kaikki materiaalit ovat vapaasti käytettävissä. Varhaiskasvatuksen yksiköille tarkoitetut materiaalit löytyvät lapsenoikeuksienviikko.fi -verkkosivuilta. Sivuilta löytyvät myös taustamateriaalit Lapsen oikeuksien sopimuksesta ja hyvinvointiteemasta.

Lapsen oikeuksien viikon tavoitteena varhaiskasvatuksessa on, että lapset ja henkilöstö tuntevat YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen paremmin ja soveltavat sopimuksen velvoitteita arjessa ja kaikissa kasvatuskäytännöissä.

Tiukun ja Fiken johdolla Lapsen oikeuksien viikkoon!

Lapsen oikeuksien viikkoon varhaiskasvatusikäiset lapset johdattelee aiemmista vuosista tuttu Tiuku ystävineen. Tiuku-hahmo on syntynyt yhdessä lasten kanssa – heidän ajatuksistaan ja toiveistaan. Viime vuonna Hupsis-metsässä jo asustavan joukon jatkoksi saatiin niin ikään lasten suunnittelema, Laavavuorelta muuttanut Fike. Tiuku lähettää lapsille kirjeen muodossa terveisiä Hupsis-metsästä jokaisena Lapsen oikeuksien viikon arkipäivänä. Jokaisessa kirjeessä on vinkkejä päivän viettoon. Kirjeiden johdattelemana viikkoon voi osallistua joka päivä!

Tänä vuonna kirjeiden tehtävävinkeistä löytyy muun muassa Jäniksen hengitys, Tunteiden nimeäminen ja Huolisyöppö -tehtävät

Materiaaleista löytyvät myös tutut Lapsen oikeuksien laulu, päivitetty Hupsis-metsän kartta sekä askartelu- ja väritystehtävät, joita voi hyödyntää viikolla.

Ota lapset mukaan viikon suunnitteluun ja kerro osallistumisestanne muillekin!

Ota lapset mukaan viikon suunnitteluun, sillä osallisuus on lapsen oikeus, ja tehkää yhdessä lasten kanssa aivan omannäköisenne viikko. Lapsen oikeuksien viikko alkaa Lapsen oikeuksien päivällä 20.11. ja voitte järjestää myös ihan oman Lapsen oikeuksien päivän juhlan!

Kerrothan sosiaalisessa mediassa, että osallistutte Lapsen oikeuksien viikkoon ja haasta muutkin mukaan! Viestintämateriaaleistamme löydät kuvia käytettäväksi somessa. Muista käyttää tunnisteita: #SaanVoidaHyvin #SaatVoidaHyvin ja merkitse @lapsenoikeudet julkaisuihin. Viestintämateriaaleista löydät myös upeita julisteita tulostettavaksi seinällenne.

Vinkkaa viikosta myös kollegoillesi varhaiskasvatuksessa – vielä kerkeää ilmoittautua mukaan!

Mukavaa Lapsen oikeuksien viikkoa!

Lapsen oikeuksien viikon järjestää Lapsen oikeuksien viestintäverkosto, jota koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu.

#LapsenOikeudet #SaanVoidaHyvin #SaatVoidaHyvin

Lisätietoja:

Maria Talvitie, viestinnän asiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto, maria.talvitie@lskl.fi, puh. 040-868 0260