Perustimme Pienperheyhdistykseen oman Pikkuparlamentin, jonka tarkoituksena on kasvattaa lasten osallisuuden tunnetta sekä vaikuttamismahdollisuuksia. Pikkuparlamentti on suunnattu 7–12-vuotiaille lapsille, jotka ovat kiinnostuneita vaikuttamisesta.

Tapasimme toissa viikolla ensimmäisen kerran ja ilahduimme kansalaistoiminnan koordinaattori Kaisli Syrjäsen kanssa kovasti siitä, kuinka avoimin ja odottavin mielin lapset toimintaan osallistuivat.  

Pienperheyhdistys on kansalaisjärjestö, jonka toimintaan voivat osallistua kaikki yhden vanhemman perheet. Toimintaamme kuuluu muun muassa vertaisuus erilaisten ryhmien muodossa, vapaaehtoisuus Mieskaveritoiminnan sekä Mummilan kautta, sekä erilaiset perhekahvilat, ja retket.

Tämän lisäksi meillä on käynnissä myös kaksi hanketta, joiden avulla autetaan yhden vanhemman perheitä löytämään lapsille harrastuksia sekä tuetaan eroperheiden lapsia. 

Lasten ääntä ei saa unohtaa 

Myös vaikuttaminen on tärkeässä roolissa meidänkin järjestömme toiminnassa. Ideat vaikuttamiseen tulevat jäsenistöltä ja pyrimme ottamaan kantaa ajankohtaisiin yhden vanhemman perheitä koskettaviin asioihin.

Useimmiten siis vaikuttaminen tapahtuu aikuisten toimesta, mutta lasten ääntä ei saa unohtaa. Tämän vuoksi perustimme oman vaikuttamiskanavan yhdistyksemme jäsenistön lapsille.  

Lasten ja nuorten näkökulmien sekä äänen esiin tuominen, on noussut vahvasti esiin viime vuosina. Vanhempien ääntä on kuultu jo aiemminkin, mutta aivan yhtä tärkeää on antaa myös lapsille kokemus siitä, että he tulevat kuulluiksi.

Meidän aikuisten tulee myös muistaa, että monissa asioissa lapset ja nuoret ovat oman elämänsä sekä lapsiin ja nuoriin liittyvien asioiden asiantuntijoita. Tätä asiantuntijuutta kannattaa hyödyntää.  

Lasten parlamentteja sekä muita erilaisia lasten vaikuttamismahdollisuuksia on ollut jo käytössä muun muassa eri kouluissa ja kunnissa. Niiden tarkoituksena on kasvattaa lasten osallisuuden tunnetta sekä ymmärrystä omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Myös meidän toimintamme perustuu samaan ajatukseen. 

Lapset parhaita asiantuntijoita 

Halusimme toimintaa käynnistäessä selvittää, mistä asioista lapset olivat kiinnostuneita sekä, mitkä asiat ovat heille elämässä merkityksellisiä. Tämän vuoksi määrittelimme toiminnan kokonaan yhdessä lasten kanssa heidän toiveidensa mukaisesti. Lapset olivat innostuneita ja valmiita moneen eri asiaan.

Lista asioista, joita alamme yhdessä tekemään oli vaikuttava ja aivan osallistujiensa näköinen. Tarkoituksena on muun muassa kirjoittaa blogikirjoituksia, vierailla eduskunnassa ja järjestää tapahtuma.  

Lasten kanssa toimiminen antaa aina paljon myös meille aikuisille. Usein aikuisten vaikuttamistoiminnassa käynnistyminen vie hetken aikaa ja aiheet liittyvät usein vaikeisiinkin asioihin.

Lasten kohdalla toiminta lähti käyntiin vauhdilla mukavan yhdessä puuhastelun, leikkimisen ja yhdessä ideoinnin kautta. Oli mukava huomata, että lapset pääsivät nopeasti kiinni aiheeseen ja ideoita syntyi. 

Kun toiminta lähtee kunnolla käyntiin, saamme täällä Lapsen oikeuksien blogissakin kuunnella, mitä lapsilla on sanottavaa.  

Tämä sen vuoksi, että ketkä voisivatkaan olla enemmän asiantuntijoita kirjoittamaan lapsiin liittyvistä asioista kuin lapset itse. Kuunnellaan siis, mitä sanottavaa heillä on! 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *