Video ja tehtävä: Vaikea keskittyä?
20 min
Tehtävässä tutustutaan keskittymisen vaikeuksiin ja pohditaan, mitkä asiat omassa arjessa voisivat auttaa ylläpitämään keskittymiskykyä.
Opettaja kertoo:
Kaikilla on joskus hankala keskittyä. Keskittymisen haasteet voivat olla tilapäisiä, jotka eivät juuri häiritse elämää, tai pysyvämpiä, jolloin ne saattavat haitata isosti myös mielekkäiden asioiden tekemistä.
Katsokaa yhdessä Mielenterveystalon videot, joissa keskittymisen haasteita kokevat nuoret jakavat ajatuksiaan:
Kokemuksia – Keskittymisvaikeudet koulussa (kesto 2:06 min, YouTube.com)
Kokemuksia – Keskittymistä parantavat rutiinit (kesto 2:01 min, YouTube.com)
Kokemuksia – Suunnittelu parantaa keskittymistä (kesto 2:13 min, YouTube.com)
Rutiinit:
Listataan pareittain tai yksilötehtävänä arjen rutiineja, jotka auttavat päivän rytmittämisessä ja kulloiseenkin keskittymistä vaativaan asiaan sille varatun ajan ottamista. Löytyykö tavallisesta viikosta aikaa koululle ja läksyille, palautumiselle ja levolle, sosiaalisille suhteille ja itsensä kehittämiselle esim. harrastuksen parissa? Tuleeko saatua tarpeeksi unta ja pysyykö digilaitteilla vietetty aika kohtuullisena?
Suunnittelu:
Tarkastellaan listausta ja valitaan koottujen ajatusten pohjalta yksi tavoite, jota lähdetään kehittämään omassa elämässä. Haluaisiko lisää aikaa harrastamiselle tai selkeämmän rakenteen opiskeluun? Toivoisiko arkeen enemmän aikaa ystävyyssuhteille tai perheelle?
Aseta seuraavalle kuukaudelle itsellesi kolme keskittymisen edistämisen keinoa, joiden avulla voit kulkea kohti tavoitettasi. Keinot kannattaa pitää sopivan pieninä, jotta pystyy ne toteuttamaan, sekä sellaisina, että niiden toteutumista voi myös seurata.
Keinot voivat olla esimerkiksi:
- Tee läksyt heti koulun jälkeen
- Lue 30 min joka päivä
- Syö perheen kanssa yhdessä kolmena päivänä viikossa
- Käy jossakin uudessa paikassa joka viikko…
Psst! Opettaja voi tutustua myös Mielenterveystalon verkkosivuilla Nuorten keskittymisvaikeuksien omahoito -ohjelmaan (mielenterveystalo.fi). Se on suunnattu erityisesti yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille nuorille, joilla on pysyvämpiä keskittymisvaikeuksia, kuten ADHD tai tilapäisempiä keskittymisen haasteita.