Lapset ja nuoret

Kuvassa nuori korjaa polkupyörän rengasta keskittyneen oloisesti.

Osallistu Lapsen oikeuksien päivän liputusjuhlaan 20.11. YouTubessa

Liputusjuhlaa voi seurata suorana lähetyksenä klo 8 alkaen valtioneuvoston YouTube-kanavalla, josta se on klo 9 alkaen katsottavissa myös tallenteena.

Osana tilaisuudesta tehtävää lähetystä nähdään tasavallan presidentti Sauli Niinistön, eduskunnan puhemies Anu Vehviläisen ja pääministeri Sanna Marinin juhlapäivän videotervehdykset lapsille ja nuorille. Aamun videolähetyksessä näytetään myös Elastisen huikea ja energinen tilaisuutta varten tehty esitys tallenteena.

 

Tunnetko sinä lapsen oikeudet?

Perus- ja ihmisoikeudet kuuluvat kaikille meille, myös kaikille lapsille. Tutustu lapsen oikeuksiin Lapsiasiavaltuutetun Lasten sivuilla tai Lapsen Oikeudet -sivuilla.

Miksi me tarvitsemme Suomeen lapsistrategian?

Yhdistyneet kansakunnat eli YK on tehnyt lapsen oikeuksien sopimuksen 1989 ja Suomi valtiona on siihen liittynyt vuonna 1991.

Suomen valtion on

  1. toteutettava sopimuksen määräämät oikeudet
  2. huolehdittava, että kaikki kansalaiset tuntevat lapsen oikeudet.

Lapsen oikeudet on meidän kaikkien tärkeä tuntea ja osata, jotta voimme noudattaa niitä niin päätöksenteossa kuin lasten arjessa.

Lapsistrategian tavoitteena on lasten ja nuorten osallisuuden lisääminen

Lapsistrategialla lisätään lasten ja nuorten osallisuutta. On tärkeää luoda tapoja, joilla monenlaisten lasten osallisuus yhteiskunnassa vahvistuu.

Näiltä sivuilta voit myös seurata lapsistrategian edistymistä ja meidän työtämme.