Lapset ja nuoret

Kuvassa nuori korjaa polkupyörän rengasta keskittyneen oloisesti.

Katso tallenne lapsistrategian lasten ja nuorten kansalaistilaisuudesta – mukana mm. Tanhupallo, Ansa Kynttilä ja Stig!

Lasten ja nuorten oma lapsistrategian julkaisun kansalaisjuhla on katsottavissa verkossa 17.5.2021 asti

Juhlassa selvitetään mistä lapsistrategiassa on kyse, ja ministerit Krista Kiuru ja Annika Saarikko kertovat, miksi lapsistrategia on tärkeä. Viihdettä tarjoilevat Putous-hahmot Ansa Kynttilä ja Tanhupallo, ja tilaisuus päättyy Stigin esiintymiseen. Kansalaisjuhlan juontaa toimittaja Marja Hintikka, ja ääneen pääsevät myös lapset ja nuoret. Osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #lapsistrategia ja #KaikkienLastenSuomi!

Katso tallenne kansalaisjuhlasta YouTubessa

Tunnetko sinä lapsen oikeudet?

Perus- ja ihmisoikeudet kuuluvat kaikille meille, myös kaikille lapsille. Tutustu lapsen oikeuksiin Lapsiasiavaltuutetun Lasten sivuilla tai Lapsen oikeudet -sivuilla.

Mitä ovat lapsen oikeudet ja mitä lapset ja nuoret ajattelevat niistä ja lapsistrategiasta? Katso video Tavoitteena kaikkien lasten Suomi YouTubessa tai alta.

Mikä lapsistrategia on?

Lapsistrategia on ohjekirja siitä, kuinka lapsen oikeuksia pitäisi Suomessa toteuttaa.

Katso video, jossa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo lisää lapsistrategiasta. Katso Mikä lapsistrategia on? -video YouTubessa tai alta.

Miksi me tarvitsemme Suomeen lapsistrategian?

Yhdistyneet kansakunnat eli YK on tehnyt lapsen oikeuksien sopimuksen 1989 ja Suomi valtiona on siihen liittynyt vuonna 1991.

Suomen valtion on sopimuksen mukaan:

  1. toteutettava sopimuksen määräämät oikeudet
  2. huolehdittava, että kaikki kansalaiset tuntevat lapsen oikeudet.

Lapsen oikeudet on meidän kaikkien tärkeä tuntea ja osata, jotta voimme noudattaa niitä niin päätöksenteossa kuin lasten arjessa.

Katso Jokainen lapsi on arvokas -video YouTubessa tai alta. Videossa kerrotaan lyhyesti lisää siitä, miksi lapsistrategia on luotu ja mitä oikeuksia lapsilla on.

Lapsistrategian tavoitteena on lasten ja nuorten osallisuuden lisääminen

Lapsistrategialla lisätään lasten ja nuorten osallisuutta. On tärkeää luoda tapoja, joilla monenlaisten lasten osallisuus yhteiskunnassa vahvistuu.

Näiltä sivuilta löydät lisää tietoa siitä, mitä lapsistrategiatyö on.