Osallistuminen ja tapahtumat

Kuvassa kolme nuorta tekee ryhmätehtävää tietokoneluokassa. Taustalla on muita nuoria.

Tule mukaan luomaan Kaikkien lasten Suomea ja osallistu tapahtumiimme

Lapsen oikeudet ovat kaikkien yhteinen asia. Osallistumalla lapsistrategian tapahtumiin olet mukana luomassa kaikkien lasten Suomea! Täältä näet, mitä tapahtumia lapsistrategian yksiköllä on tulossa ja mitä olemme aikaisemmin järjestäneet. Lapsistrategian toimeenpanoon liittyvien toimenpiteiden tapahtumat löydät Toimeenpano-sivulta kunkin toimenpiteen kohdalta.

Klikkaa tapahtuma auki, niin löydät lisätietoa tapahtumasta sekä mahdolliset livelähetykset. Menneistä tapahtumista löydät myös tilaisuuksien mahdolliset tallenteet. 

Tulevat tapahtumat

Ratkaisuja paperittomien ja muiden maahanmuuttotaustaisten lasten oikeuksien toteutumiseen –webinaari 29.3.2023 klo 14-15.30

  • Tule mukaan kuulemaan, mitä lapset, heidän vanhempansa ja lasten kanssa työskentelevät ammattilaiset ajattelevat tilanteesta. Miten voimme yhdessä toimia niin, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuisivat entistä paremmin? Mukana keskustelemassa asiantuntijat Lena Pettersson (Turvapaikanhakijoiden tuki), Nadia el-Radhi, (Pelastakaa Lapset), apulaisrehtori Jennina Lahti sekä kokemusasiantuntijoita. Alkusanat lausuu lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari ja keskustelua vetävät tutkija Sanna Valtonen ja toimittaja Outi Popp. Tilaisuus on suomenkielinen.
  • Webinaarikutsu 29.3.2023 (pdf.)
  • Suora linkki lähetykseen (webcasting.fi) 

Menneet tapahtumat

Kaikki menneet tapahtumat


02/2023: Kansallisen lapsistrategian koulutuskokonaisuuden julkaisu 16.2.2023

11/2022: Lapsen oikeuksien viikon istunto

  • Lapsiasiavaltuutetun toimisto, valtioneuvoston kanslia ja kansallinen lapsistrategia järjestävät yhdessä lapsille ja nuorille suunnatun Lapsen oikeuksien viikon istunnon. Kutsumme kaikki lapset ja nuoret ympäri Suomen seuraamaan tilaisuutta Yle Areenan kautta maanantaina 14.11. klo 9-10. Lähetys on katsottavissa Yle Areenassa myös jälkikäteen 13.12.2022 asti.

9/2022: Mikä muuttuu, kun opimme lapsen oikeuksista? -webinaari

  • Tule mukaan kuulemaan millaista muutosta lapsen oikeuksista oppimisella tavoitellaan kunnissa, hyvinvointialueilla ja järjestöissä? Mitä koulutuskokonaisuus vaatii tuekseen, jotta kestävä oppiminen mahdollistuu ja opittu muuntuu toiminnaksi?Tilaisuuden ohjelman julkistamme myöhemmin. Mukana on monipuolisia ja innostavia asiantuntijoita lapsen oikeuksista, muutoskyvykkyydestä kuin osaamisen johtamisesta.Tilaisuus on suunnattu kaikille lapsen oikeuksista kiinnostuneille. Erityisen hyvin tilaisuus sopii lasten ja nuorten palveluja johtaville, tuottaville ja toteuttaville sekä henkilöstön osaamisen kehittämisestä vastaaville.
  • Katso Mikä muuttuu, kun opimme lapsen oikeuksista? -webinaari YouTubessa


7/2022: Suomi-Areena: Näin tehdään kaikkien lasten Suomi!

  • Vuonna 2020 valmistui ensimmäinen kansallinen lapsistrategia, jonka tavoitteena on luoda lapsen oikeuksia kunnioittava, lapsi- ja perhemyönteinen kaikkien lasten Suomi. Muutoksen saavuttamiseksi lapsen oikeudet tulee huomioida kaikessa päätöksenteossa ja teoissa kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Voit seurata tapahtumaa paikan päällä tai verkossa.
  • Lue lisää Suomi-Areenan tapahtumasta lskl.fissä

3/2022 Kansallisen lapsistrategian webinaari hyvinvointialueiden päättäjille 

Webinaarissa käydään läpi erityisesti lapsivaikutusten arviointia hyvinvointialueiden näkökulmasta. Webinaarissa on lisäksi yleinen esittely lapsistrategiasta, lasten osallisuudesta sekä pohdintaa siitä, miten  nuorisovaltuustoja voitaisiin alueilla paremmin hyödyntää.


2/2022 Lapsistrategian äänestyksen tuloslähetys

Mitä lapset ja nuoret äänestivät edistämään lapsen oikeuksia vuonna 2022? Kansallisen lapsistrategian osallisuuskampanjan ideoiden ja tulosten julkistamislähetys.


1/2022 Lapsistrategia todeksi -webinaari

Tässä lapsistrategian seurantaryhmän järjestämässä webinaarissa tarkastellaan tähän saakka tehtyä lapsistrategiatyötä, mutta suunnataan samalla katse tulevaisuuteen ja pohditaan, miten lapsistrategian tavoite, lapsen oikeuksia kunnioittava, lapsi- ja perhemyönteinen Suomi, tehdään todeksi.


12/2021 Lapsen ja nuoren osallisuus – arkea vai tyhjää puhetta? -webinaari

Mitä tarkoitamme, kun puhumme lasten ja nuorten osallisuudesta? Muodon vuoksi tehtyä kuulemista vai aitoa kiinnostusta lasten ja nuorten ajatuksiin? Voiko lapsi olla osallinen, jos hän ei tunne kuuluvansa ryhmään tai aikuisiin on vaikea luottaa? Miten toteutuvat pienten lasten,vammaisten lasten tai nuorten oikeudet osallisuuteen? Webinaarin tarkoituksena on lisätäymmärrystä osallisuudesta ja sen toteuttamisesta eri lapsiryhmien kanssa niin lapsivaikutustenarvioinnissa, lasten ja nuorten kasvuyhteisöissä kuin ammattipalveluissa.
Webinaari on suunnattu kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville ammattilaisille sekä päättäjille.


11/2021 Tulevat hyvinvointialueet lapsimyönteisen yhteiskunnan rakentajina –webinaari


11/2021 Lapsen oikeuksien päivän juhla

Valtioneuvosto, lapsistrategia, lapsiasiavaltuutetun toimisto ja lapsen oikeuksien viestintäverkosto järjestivät 19.11. yhdessä lapsen oikeuksien juhlaohjelman valtioneuvoston YouTube-kanavalla.


9/2021 Kaikkien lasten kunta –webinaari


8/2021 Lapsen oikeudet yhteiskunnassa – Johtamisella ajattelutavan muutokseen –webinaari


8/2021 Lapsibudjetointiraportin luovutustilaisuus


5/2021 Euroopan neuvoston kuulemiset (Strategy for the Rights of the Child for the period 2022-2027)


5/2021 Kansallisen lapsistrategian seurantatyöryhmän työpaja ”Lapsistrategian toimeenpanon onnistumisen elementit”


Maaliskuu-toukokuu 2021 Lastensuojelun kuulemispilotti


3/2021 Lapsistrategian lasten ja nuorten tilaisuus


2/2021 Kansallisen lapsistrategian julkistaminen


Educa-messut 1.2021


Lapsen oikeuksien päivän juhla 10.2020


Sähköinen kysely ja työpajat lapsistrategian valmistelu syys-lokakuu 2020


Osallistuminen

Kansallisen lapsistrategian tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten osallisuutta Suomessa. Lapsistrategian avulla edistetään lapsen osallisuutta ja luodaan tapoja, joilla kaikkien lasten ja nuorten osallisuus yhteiskunnassa vahvistuu. Strategialla lisätään myös aikuisten ymmärrystä lasten osallisuudesta.

Kansallinen lapsistrategia on kuullut laajasti eri tahoja, kuten viranomaisia, järjestöjä ja muita toimijoita, jo lapsistrategian valmisteluvaiheessa. Lapset, nuoret ja aikuisetkin ovat olleet olennaisena osana mukana rakentamassa lapsistrategiaa kansalaisten näkökulmasta.

Osallistumalla myös toimeenpanovaiheessa lapsistrategian webinaareihin ja muihin tapahtumiin voit olla mukana lapsistrategiatyössä.

Tuloksia osallistumisesta

Voit tutustua tuloksiin sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman osallisuusraporttisarjan kolmannessa osassa Lasten ja nuorten näkökulmia osallisuudesta (valtioneuvosto.fi). Raportissa tarkastellaan lasten ja nuorten näkökulmien suhdetta kansalliseen lapsistrategiatyöhön. Linkit kaikkiin raporttisarjan osiin löydät julkaisut-sivultamme.

Katso Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa? -video YouTubessa tai alta. Videolla käsitellään syksyllä 2020 tehdyn osallisuus-kyselyn tuloksia lasten ja nuorten näkökulmasta.

Käy tutustumassa myös lasten ja nuorten sekä viranomaisten, järjestöjen ja kansalaisten omiin sivuihin. Löydät myös lapsistrategian julkaisuja sekä taustatietoa lapsistrategiasta verkkosivuiltamme.

Heräsikö kysymyksiä?

Lapsistrategian osallisuustyöstä voi kysyä lisätietoja Laura Kuusiolta, laura.kuusio@gov.fi, 050 476 5118.