Osallistuminen ja tapahtumat

Kuvassa kolme nuorta tekee ryhmätehtävää tietokoneluokassa. Taustalla on muita nuoria.

Tule mukaan luomaan Kaikkien lasten Suomea ja osallistu tapahtumiimme

Lapsen oikeudet ovat kaikkien yhteinen asia. Osallistumalla lapsistrategian tapahtumiin olet mukana luomassa kaikkien lasten Suomea! Täältä näet, mitä tapahtumia lapsistrategialla on tulossa ja mitä olemme aikaisemmin järjestäneet. Menneistä tapahtumista löydät tilaisuuksien mahdolliset tallenteet.

Lue lisää myös lasten ja nuorten osallisuuskampanjasta.

Tulevat tapahtumat

19.11.2021 Lapsen oikeuksien päivän juhla

Lapsen oikeuksien päivän juhla 19.11.2021 

Valtioneuvosto, lapsistrategia, lapsiasiavaltuutetun toimisto ja lapsen oikeuksien viestintäverkosto järjestävät 19.11. klo 9–10 yhdessä lapsen oikeuksien juhlaohjelman valtioneuvoston YouTube-kanavalla.

Mukana juhlimassa ovat mm. Sanna Marin, Roni Bäck, Li Andersson, Anna Abreu, Elina Pekkarinen, Johanna Laisaari sekä lapsia ja nuoria! Tilaisuudessa keskustellaan lapsen oikeuksista, kuullaan tervehdyksiä kouluilta, jaetaan Suomen UNICEFin Lapsenoikeuksien vaikuttaja -tunnustus ja lauletaan lapsille!

22.11.2021 Tulevat hyvinvointialueet lapsimyönteisen yhteiskunnan rakentajina –webinaari

  • Tulevat hyvinvointialueet lapsimyönteisen yhteiskunnan rakentajina –webinaari 22.1.2021.
  • Huom! Webinaari on kutsutilaisuus

8.12.2021 Lapsen ja nuoren osallisuus – arkea vai tyhjää puhetta? -webinaari

Kansallisen lapsistrategian seurantatyöryhmä järjestää ”Lapsen ja nuoren osallisuus – arkea vai tyhjää puhetta?” -webinaarin keskiviikkona 8.12.2021 kello 9–11.40.

Mitä tarkoitamme, kun puhumme lasten ja nuorten osallisuudesta? Muodon vuoksi tehtyäkuulemista vai aitoa kiinnostusta lasten ja nuorten ajatuksiin? Voiko lapsi olla osallinen, jos hän ei tunne kuuluvansa ryhmään tai aikuisiin on vaikea luottaa? Miten toteutuvat pienten lasten,vammaisten lasten tai nuorten oikeudet osallisuuteen? Webinaarin tarkoituksena on lisätäymmärrystä osallisuudesta ja sen toteuttamisesta eri lapsiryhmien kanssa niin lapsivaikutustenarvioinnissa, lasten ja nuorten kasvuyhteisöissä kuin ammattipalveluissa.

Webinaari on suunnattu kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville ammattilaisille sekä päättäjille. Osallistujille lähetetään nettilinkki ennen webinaaria.

Menneet tapahtumat

Kaikki menneet tapahtumat

9/2021 Kaikkien lasten kunta –webinaari


8/2021 Lapsen oikeudet yhteiskunnassa – Johtamisella ajattelutavan muutokseen –webinaari


8/2021 Lapsibudjetointiraportin luovutustilaisuus


5/2021 Euroopan neuvoston kuulemiset (Strategy for the Rights of the Child for the period 2022-2027)


5/2021 Kansallisen lapsistrategian seurantatyöryhmän työpaja ”Lapsistrategian toimeenpanon onnistumisen elementit”


Maaliskuu-toukokuu 2021 Lastensuojelun kuulemispilotti


3/2021 Lapsistrategian lasten ja nuorten tilaisuus


2/2021 Kansallisen lapsistrategian julkistaminen


Educa-messut 1.2021


Lapsen oikeuksien päivän juhla 10.2020


Sähköinen kysely ja työpajat lapsistrategian valmistelu syys-lokakuu 2020


Osallistuminen

Kansallisen lapsistrategian tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten osallisuutta Suomessa. Lapsistrategian avulla edistetään lapsen osallisuutta ja luodaan tapoja, joilla kaikkien lasten ja nuorten osallisuus yhteiskunnassa vahvistuu. Strategialla lisätään myös aikuisten ymmärrystä lasten osallisuudesta.

Kansallinen lapsistrategia on kuullut laajasti eri tahoja, kuten viranomaisia, järjestöjä ja muita toimijoita, jo lapsistrategian valmisteluvaiheessa. Lapset, nuoret ja aikuisetkin ovat olleet olennaisena osana mukana rakentamassa lapsistrategiaa kansalaisten näkökulmasta.

Osallistumalla myös toimeenpanovaiheessa lapsistrategian webinaareihin ja muihin tapahtumiin voit olla mukana lapsistrategiatyössä.

Tuloksia osallistumisesta

Voit tutustua tuloksiin sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman osallisuusraporttisarjan kolmannessa osassa Lasten ja nuorten näkökulmia osallisuudesta (valtioneuvosto.fi). Raportissa tarkastellaan lasten ja nuorten näkökulmien suhdetta kansalliseen lapsistrategiatyöhön. Linkit kaikkiin raporttisarjan osiin löydät julkaisut-sivultamme.

Katso Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa? -video YouTubessa tai alta. Videolla käsitellään syksyllä 2020 tehdyn osallisuus-kyselyn tuloksia lasten ja nuorten näkökulmasta.

Käy tutustumassa myös lasten ja nuorten sekä viranomaisten, järjestöjen ja kansalaisten omiin sivuihin. Löydät myös lapsistrategian julkaisuja sekä taustatietoa lapsistrategiasta verkkosivuiltamme.

Heräsikö kysymyksiä?

Lapsistrategian osallisuustyöstä voi kysyä lisätietoja Laura Saariselta, laura.e.saarinen@gov.fi, 050 476 5118.