Osallistu

Miksi osallisuus on tärkeää? Osallisuus on kuulumista, yhtenäisyyttä ja mukaan ottamista. Osallisuudessa tärkeää on kokemus yhteenkuuluvuudesta ja siitä, että jokaisen lapsen, nuoren ja aikuisen ääni on merkityksellinen.

Kuvassa kolme nuorta tekee ryhmätehtävää tietokoneluokassa. Taustalla on muita nuoria.

Miten lasten ja nuorten näkemyksiä on otettu huomioon lapsistrategian valmistelussa?

Syksyllä 2020 toteutettiin osallisuuskysely lapsille, nuorille ja aikuisille. Voit tutustua kyselyn alustaviin tuloksiin osallisuusraporttisarjan toisessa osassa Osallisuuden toteutuminen lapsistrategian valmistelussa (valtioneuvosto.fi). Tarkempia tuloksia kyselystä julkaistaan alkuvuonna.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Tack till alla som besvarat enkäten! We would like to thank everyone who responded to the survey! Giitu buohkaide jearahallamii vástideaddjiide! Спасибо всем за участие в опросе! Way mahadsan yihiin dhammaanba dadka ka qaybqaatay ka jawaabista su’aalahaan.

Lapsistrategialla halutaan lisätä osallisuutta

Kansallisen lapsistrategian tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten osallisuutta Suomessa. Lapsistrategian avulla edistetään lapsen osallisuutta ja luodaan tapoja, joilla kaikkien lasten ja nuorten osallisuus yhteiskunnassa vahvistuu. Strategialla lisätään myös aikuisten ymmärrystä lasten osallisuudesta.

Syksyn 2020 aikana järjestettiin lasten osallisuustyöpajoja yhteistyössä järjestöjen kanssa. Lapsistrategian sähköinen kysely lapsille, nuorille ja aikuisille toteutettiin syys-lokakuussa 2020. Syksyisen kyselyn avulla pyrittiin saamaan selville, millaisia asioita lasten ja nuorten mielestä täytyy edistää, jotta Suomi olisi lapsille hyvä paikka elää sekä ovatko lapset kuulleet omista oikeuksistaan.

Koska Lapsistrategia on yhteistä työtä, käy tutustumassa myös lasten ja nuorten, järjestöjen ja kansalaisten sekä viranomaisten omiin sivuihin. Löydät myös lapsistrategian julkaisuja sekä taustatietoa lapsistrategiasta verkkosivuiltamme.

Heräsikö kysymyksiä?

Lapsistrategian osallisuustyöstä voi kysyä lisätietoja Laura Saariselta, laura.saarinen@stm.fi, 050 476 5118.