Osallistu

Miksi osallisuus on tärkeää? Osallisuus on kuulumista, yhtenäisyyttä ja mukaan ottamista. Osallisuudessa tärkeää on kokemus yhteenkuuluvuudesta ja siitä, että jokaisen lapsen, nuoren ja aikuisen ääni on merkityksellinen.

Kuvassa kolme nuorta tekee ryhmätehtävää tietokoneluokassa. Taustalla on muita nuoria.

Hei lapsi tai nuori, onko sinulla kokemusta lastensuojelusta? Vastaa kyselyymme ja voit auttaa muuttamaan lastensuojelulakia!

Kerro meille näkemyksistäsi lastensuojelusta ja vastaa kyselyyn sunnuntaihin 23.5. mennessä. Parhaiten kysely toimii yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille, mutta vastata voivat myös nuoremmat. 

Kysely on toteutettu osana kansallisen lapsistrategian pilottia. Pilotin tarkoituksena on osallistaa lainvalmisteluun sellaisia lapsia ja nuoria, joilla on kokemusta lastensuojelusta. Lainvalmistelijat voivat käyttää kyselyn vastauksia apunaan, kun he tekevät muutoksia lastensuojelulakiin. Lakimuutoksella tavoitellaan entistä parempaa tukea lastensuojelun piirissä oleville lapsille ja nuorille heidän monenlaisissa elämäntilanteissaan.

Kyselyyn lastensuojelulain muutoksista

Lapsistrategian seurantatyöryhmän työpajasarja tukee toimeenpanon onnistumista

Kansallisen lapsistrategian seurantatyöryhmä käynnistää työpajasarjansa ”Lapsistrategian toimeenpanon onnistumisen elementit” -työpajalla maanantaina 17.5.2021 klo 9-11.30. Ensimmäisen työpajan tavoitteena on rakentaa yhteistyötä lapsistrategian toimeenpanon onnistumiseksi ja tunnistaa toimeenpanon onnistumisen elementtejä valtakunnan tasolla, sekä alueellisella että arjen toimijoiden tasolla. Työpaja toteutetaan etäyhteyksin.

17.5. järjestettävä työpaja on täyttynyt eikä uusia ilmoittautumisia voida enää vastaanottaa – kiitos kaikille kiinnostuneille ja mukaan tuleville! Työpajat jatkuvat myöhemmin tänä vuonna, jos jäit tällä kertaa ulkopuolelle. Muista järjestettävistä työpajoista tiedotamme lähempänä tilaisuuksia.

Syksyllä 2020 toteutettiin osallisuuskysely lapsille, nuorille ja aikuisille

Syksyllä 2020 toteutettiin osallisuuskysely lapsille, nuorille ja aikuisille. Voit tutustua kyselyn alustaviin tuloksiin osallisuusraporttisarjan toisessa osassa Osallisuuden toteutuminen lapsistrategian valmistelussa (valtioneuvosto.fi).

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Tack till alla som besvarat enkäten! We would like to thank everyone who responded to the survey! Giitu buohkaide jearahallamii vástideaddjiide! Спасибо всем за участие в опросе! Way mahadsan yihiin dhammaanba dadka ka qaybqaatay ka jawaabista su’aalahaan.

Katso Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa? -video YouTubessa tai alta. Videolla käsitellään syksyllä 2020 tehdyn osallisuus-kyselyn tuloksia lasten ja nuorten näkökulmasta.

Lapsistrategialla halutaan lisätä osallisuutta

Kansallisen lapsistrategian tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten osallisuutta Suomessa. Lapsistrategian avulla edistetään lapsen osallisuutta ja luodaan tapoja, joilla kaikkien lasten ja nuorten osallisuus yhteiskunnassa vahvistuu. Strategialla lisätään myös aikuisten ymmärrystä lasten osallisuudesta.

Syksyn 2020 aikana järjestettiin lasten osallisuustyöpajoja yhteistyössä järjestöjen kanssa. Lapsistrategian sähköinen kysely lapsille, nuorille ja aikuisille toteutettiin syys–lokakuussa 2020. Kyselyn avulla pyrittiin saamaan selville, millaisia asioita lasten ja nuorten mielestä täytyy edistää, jotta Suomi olisi lapsille hyvä paikka elää sekä ovatko lapset kuulleet omista oikeuksistaan.

Käy tutustumassa myös lasten ja nuorten, järjestöjen ja kansalaisten sekä viranomaisten omiin sivuihin. Löydät myös lapsistrategian julkaisuja sekä taustatietoa lapsistrategiasta verkkosivuiltamme.

Heräsikö kysymyksiä?

Lapsistrategian osallisuustyöstä voi kysyä lisätietoja Laura Saariselta, laura.saarinen@stm.fi, 050 476 5118.