Turvallisuus on… -kirjoituskilpailu

Kirjainlaatoista muodostuu sana kirjoituskilpailu.

 • Kilpailuaika: 1.4.–30.4.2022
 • Kenelle: Lapsille ja nuorille – kaikille Suomen ala- ja yläkoululaisille
 • Tyylilaji: Tekstin tyylilaji on vapaa.
 • Kieli: Tekstit voivat olla suomen tai ruotsin kielellä
 • Teema: Turvallisuus
 • Pituus: Tekstin maksimipituus on 3 000 merkkiä välilyönteineen.
 • Järjestäjä: Lastensuojelun Keskusliitto / Lapsen oikeuksien viestintäverkosto
 • Tuomaristo: Lapsen oikeuksien viestintäverkoston jäsenistä koostuva raati valitsee palkittavat sekä kunniamaininnan saavat tekstit.
 • Palkinnot: Kilpailun voittaja saa pääpalkinnon 250 €, toiseksi sijoittunut saa palkinnoksi 100 € ja kolmanneksi sijoittunut 50 €. Tuomaristo voi harkintansa mukaan jakaa myös kunniamainintoja kirjapalkinnoin. Palkinnot jaetaan tuomariston päätöksellä toukokuun 2022 aikana. Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti tai yhteyshenkilön kautta joko sähköpostitse tai puhelimitse. Palkkion maksamisen käytännöistä sovitaan henkilökohtaisesti tai yhteyshenkilöiden kanssa erikseen. Huomiothan, että pääpalkinto on veronalaista tuloa.
 • Toimitus: Teksti toimitetaan sähköisellä lomakkeella joko kirjoittamalla tai kopioimalla teksti lomakepohjaan tai lataamalla tekstitiedosto. Lähetä kirjoitus tällä lomakkeella.
 • Lisätietoja: lapsenoikeudet(a)lskl.fi

Kilpailun kuvaus

Lapsen oikeuksien viestinnän vuoden 2022 teema on lapsen oikeus turvallisuuteen. Jokaisella lapsella on oikeus elää ja kasvaa turvassa. Maailman ollessa jatkuvassa murroksessa on erityisen tärkeää kuunnella lasten ja nuorten omia näkemyksiä ja kokemuksia turvallisuudesta.

Kutsumme lapset ja nuoret mukaan kirjoituskilpailuun kertomaan ajatuksiaan siitä, mitä turvallisuus on ja miten se heidän elämässään toteutuu, jotta me aikuiset ymmärtäisimme paremmin, mitä turvallisuus lapsille ja nuorille eri ympäristöissä on ja miten voimme sitä vahvistaa. Tekstit voivat olla suomen tai ruotsin kielellä. Parhaat kirjoitukset palkitaan.

Kuka voi osallistua?

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomen ala- ja yläkoululaiset opettajan tai vanhemman tai muun huoltajan avulla tai itsenäisesti. Kirjoituskilpailu sopii esimerkiksi osaksi äidinkielen, yhteiskuntaopin tai elämänkatsomustiedon tunteja.

Kilpailun ehdot

Lastensuojelun Keskusliitto varaa oikeuden siihen, että kokonaisia kirjoituksia, osia kirjoituksista ja lasten ajatuksia turvallisuudesta voidaan tuoda esille anonyymisti Lapsen oikeuksien viestinnässä, muun muassa Lapsen oikeuksien verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Kirjoitusten sisältöä ja lasten ajatuksia turvallisuudesta voidaan lisäksi anonyymisti analysoida ja koota yhteen sekä julkaista Lastensuojelun Keskusliiton julkaisuissa. Kirjoituksia voidaan käyttää mainituissa tarkoituksissa ilman erillistä korvausta.

Keskusliitto julkaisee kilpailun kolme parasta kirjoitusta kokonaisuudessaan anonyymisti Lapsenoikeudet.fi -verkkosivuilla. Mikäli kirjoittaja haluaa kuitenkin julkaista tekstinsä omalla nimellään, asiasta sovitaan erikseen kirjoittajan ja hänen huoltajansa kanssa.

Emme palauta tekstejä, joten varmistathan, että alkuperäinen kirjoitus on tallessa myös kirjoittajalla.

Kaikilta kirjoituskilpailuun osallistuvilta tarvitsemme yhteyshenkilön yhteystiedot. Yhteyshenkilönä voi toimia kirjoittajan opettaja tai vanhempi/huoltaja tai muu aikuinen. Kirjoitusten lähettämiseen tulee olla kirjoittajan sekä hänen huoltajansa lupa. 15-vuotta täyttäneet voivat toimia itse yhteyshenkilöinä ja ilmoittaa itse oman kirjoituksensa.


Tehtävänanto ja ohjeet

Mitä turvallisuus on? Miten turvallisuus näkyy arjessasi, elämässäsi? Mistä sinulle tulee turvallinen olo? Mistä sinulle tulee turvaton olo? Milloin koet olosi turvalliseksi? Milloin koet olosi turvattomaksi? Missä turvallisuutta saisi olla enemmän? Miten turvallisuutta voisi vahvistaa ja miten siihen voisi vaikuttaa?

Voit pohtia tekstissäsi esimerkiksi yhtä tai useampaa näistä kysymyksistä. Voit kirjoittaa vapaasti omia näkemyksiäsi ja kokemuksiasi turvallisuudesta. Tekstin tyylilaji on vapaa ja kirjoituksesi voi olla esimerkiksi satu, omia ajatuksia, tapahtuma omasta elämästä tai vaikka runo. Otsikoi kirjoituksesi: Turvallisuus on…

Näin voit osallistua:

 • Voit osallistua kilpailuun vain yhdellä tekstillä.
 • Kirjoita teksti itse suomen tai ruotsin kielellä.
 • Kirjoita teksti tietokoneella, tabletilla tai puhelimella.
 • Otsikoi kirjoituksesi: Turvallisuus on… Tekstin tyylilaji on vapaa.
 • Tekstin maksimipituus on 3 000 merkkiä välilyönteineen.
 • Voit kirjoittaa tekstisi suoraan sähköiselle lomakepohjalle tai kopioida tekstisi lomakkeelle tai liittää kirjoituksen mukaan tekstitiedostona. Lähetä kirjoituksesi tällä lomakkeella. Jos kirjoitat tekstin suoraan lomakkeelle, varmistathan, että teksti on sinulla tallessa myös muualla, sillä emme palauta kirjoituksia.
 • Muista täyttää myös yhteystietosi lomakkeeseen. Alle 15-vuotiailta osallistujilta tarvitsemme tässä vaiheessa myös huoltajan, opettajan tai muun aikuisen yhteyshenkilön yhteystiedot sekä huoltajan suostumuksen kilpailuun osallistumisesta. Täytä yhteystiedot vain lomakkeelle, älä kirjoita nimeä tai muita yhteystietoja kilpailutekstiin tai tiedostoon.
 • Lähetä kirjoituksesi 30.4. klo 23.59 mennessä osoitteessa lapsenoikeudet.fi/kirjoituskilpailu
 • Voit tarvittaessa pyytää aikuiselta apua kirjoituskilpailuun osallistumisessa, mutta kirjoitathan tekstin itse.

Opettaja, huoltaja tai muu aikuinen voi auttaa kilpailuun osallistujaa tehtävänannon avaamisessa, tekstin asettelussa, muotoilussa ja lähettämisessä sekä muissa teknisissä ja muodollisissa asioissa. Kilpailutekstin sisältöön ei kuitenkaan tule puuttua.

Palkinnon ja kunniamaininnan saaneille ilmoitetaan henkilökohtaisesti tai yhteyshenkilön kautta toukokuun 2022 loppuun mennessä.