Varje barn har rätt till trygghet

Delta i Veckan för barnets rättigheter i de sociala medierna med taggarna #MinTrygghet #DinTrygghet!

Veckan för barnens rättigheter firas 14.11–20.11.2022.  I år är temat för veckan rätt till trygghet. Barns och ungas trygghet uppstår av en trygg miljö, trygga människorelationer och deras egen upplevelse av trygghet. Trygghet uppstår både genom möten i vardagen och genom politiska beslut. Konventionen om barnets rättigheter förpliktar vuxna att se till att barnen lever och växer upp i trygghet.

Tryggheten är grunden för barns och ungas välbefinnande och det är särskilt viktigt att sörja för den under kriser. Osäkerhetsfaktorer i fråga om sysselsättning och ekonomi på grund av coronapandemin har försvagat familjernas resurser. Priserna stiger och den sociala tryggheten och lönenivån håller inte jämna steg. Klimatförändringen och kriget i Ukraina återspeglar sig på barnens tankar om framtiden.

Kampanjen #MinTrygghet #DinTrygghet utmanar oss alla att fundera över vad allt som ger barnen, de unga och oss själva trygghet samt hur vi genom vår egen verksamhet kan skapa trygghet runt omkring oss. Rätten till trygghet gäller oss alla.

Trygghet är …

I kampanjen lyfts fram barns och ungas egna erfarenheter av och tankar om trygghet i verket Trygghet är … som publiceras 16.11.2022 och i videorna Trygghet är …. Videorna publiceras under Veckan för barnets rättigheter på måndag, onsdag och söndag. Du kan se den första Trygghet är -videon på finska redan i förväg nedan!

Publikationen Trygghet är … består av texter som skickades till en skrivtävling som ordnades våren -22 (nyhet på finska). I de olika texterna i skrivtävlingen funderar barn och unga på trygghet och framförde sina egna tankar om vad trygghet betyder för just dem.

(sidan fortsätter efter videon)

 

 

Ladda ner i Facebook din profilbild med #MinTrygghet #DinTrygghet-ramar

Ladda ner kampanjbilder:

På webbplatsen Veckanforbarnetsrattigheter.fi finns bilder, logon och annat  kommunikationsmaterial som du kan utnyttja för att berätta att du är med i Veckan för barnets rättigheter. Kommunikationsmaterial kan användas fritt i sociala medier och i marknadsföringen av temaveckan.

Följ Barnets rättigheter i sociala medier:

Material och ytterligare information:

Bekanta dig med all material för skolor, småbarnspedagokik och fritids- och hobbyverksamhet! Du hittar uppgifter och mer information om temaveckan på webbplatsen Veckanforbarnetsrattigheter.fi.