Saan olla minä

Jokaisella lapsella on oikeus olla oma itsensä.  Jokaisen lapsen ja nuoren tulee voida elää hyvää elämää ja kasvaa täyteen mittaansa. Jokainen lapsi ja nuori on yhtä arvokas. 11.11. Käynnistyvässä kampanjassa Saan olla minä näytetään, että jokaisella lapsella on oikeus olla oma itsensä.  

Kampanjavideoilla Herman Hietajärvi, Aino Parviainen, Mesi Kissaniitty, Fereshteh Akbari ja Youtube-vaikuttaja ja artisti Tuure Boelius kertovat kuinka he ovat saaneet olla sellaisia kuin ovat.  

 

Jääkiekko, kuntosaliharjoittelu ja tätä nykyä myös kasvisruoka ovat lähellä oululaisen Herman Hietajärven, 16, sydäntä. Seurakuntanuorissa mukana ollessaan hän havahtui antamaan tilaa erilaisille näkemyksille. Isona Herman haluaisi olla liikunnanopettaja. Katso Hermanin video YouTubesta: https://youtu.be/uKJqjaAJRGI.

 

 

Aino Parviaisen, 15, ei ole tarvinnut koskaan pelätä jäävänsä yksin. Hän kokee aina voineensa olla oma itsensä. Elämän tukipilareita ovat oma perhe sekä tiivis ystäväpiiri kolmannelta luokalta asti. Katso Ainon video YouTubesta: https://youtu.be/cK5zt0ZMR2M

 

Afganistanilaistaustainen Fereshteh Akbari, 17, on asunut Suomessa kolme vuotta. Koulun ohella Fereshteh lukee ja osallistuu vapaaehtoistyöhön. Hän haluaisi jonain päivänä olla mukana politiikassa ja edistää naisten, lasten sekä vähemmistöjen oikeuksia. Katso Fereshtehin video YouTubesta: https://youtu.be/V0jzlFfb–c

 

 

Helsinkiläinen koululainen Mesi Kissaniitty, 14, pitää piirtämisestä, lumilautailusta sekä roller derbystä. Tällä hetkellä Mesi haaveilee työstä radiossa. Hän on kokenut tulleensa hyväksytyksi yhtä lailla kotona kuin koulussa. Katso Mesin video YouTubesta: https://youtu.be/AjHOB9W2IH0.

 

YouTube-vaikuttaja ja artisti Tuure Boelius on aina saanut olla oma itsensä ja hänen vanhempansa ovat tukeneet häntä. Katso Tuuren video YouTubesta: https://youtu.be/ooaycW-juX0

 

Kaikille turvallinen elämä rakennetaan puuttumalla syrjintään ja omia ennakkoluuloja kyseenalaistamalla.
Osallistu kampanjaan Saan olla minä ja näytä, että syrjintä on väärin. Lapsella on oikeus olla oma itsensä.

Kampanjan hashtag #saanollaminä muistuttaa Lapsen oikeuksien sopimuksen viestistä: jokainen lapsi ja nuori on yhtä arvokas eikä ketään saa syrjiä.

Hashtag #saatollasinä on puolestaan lupaus olla syrjimättä ja puuttua syrjintään.

Näin voit osallistua:

  • Ota kuva itsestäsi sellaisen kuin olet ja jaa se somessa tunnisteilla #saanollamina ja #saatollasinä. Voit käyttää myös valmista kylttiä. Lataa kyltti tästä.
  •  Jaa kampanjan kuvia ja videoita omilla kanavillasi.
  • Haasta mukaan kampanjaan myös muut.

Seuraa kampanjaa sosiaalisessa mediassa Lapsen oikeuksien kanavilla:

FB: www.facebook.com/lastenoikeudet

Insta: @lapsenoikeudet

Twitter: @LapsenOikeudet

Lataa omaan Facebook-profiiliin kehys:

Syrjintä on väärin -kehys: www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=601275194029574

Lapsella on oikeus olla oma itsensä -kehys: www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=1205011446373080

Tulosta kampanjajulisteita

Tulosta kampanjajulisteita täältä

Lapsen oikeuksien sopimus kieltää syrjinnän

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä Lapsen oikeuksien sopimus kieltää kaikenlaisen syrjinnän lapsen tai hänen huoltajansa ominaisuuksien perusteella. Syrjimättömyysperiaate on ihmisoikeuksien ytimessä. Lue lisää.

Syrjintä on syvä loukkaus lapsen persoonallisuutta ja identiteettiä vastaan: syrjintä mitätöi lasta sellaisena kuin hän on. Lasten ja nuorten syrjintäkokemukset eivät kuitenkaan ole harvinaisia. 

Syrjinnän kohteeksi joutuvat usein ryhmät, joihin kohdistuu ennakkoluuloja ja stereotypioita. THL:n Kouluterveyskyselyn mukaan 26 prosenttia 8-9 -luokkalaisista on kokenut syrjivää kiusaamista. Kodin ulkopuolelle sijoitetuista, toimintarajoitteisista ja ulkomailla syntyneistä nuorista jo yli 40 prosentilla on syrjintäkokemuksia.

Mitä kuuluu sateenkaarinuorille -tutkimuksen mukaan transsukupuolisista nuorista yli 80 prosenttia on kokenut epäasiallista kohtelua, häirintää ja uhkailua.

Sananvapaus ei ole rajoittamaton oikeus

Sananvapauteen kuuluu oikeus vapaasti ilmaista mielipiteensä. Sananvapaus on laaja-alainen oikeus ja se sisältää useita oikeuksia, jotka suojaavat viestintää sen eri vaiheissa. Sananvapaus ei kuitenkaan ole superoikeus, joka jyrää muut oikeudet allensa, muistuttaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Esa Iivonen. Lue lisää.

Syrjintään puuttuminen edellyttää usein erilaisten normien ja valtarakenteiden tunnistamista, kriittistä tarkastelua ja haastamista. Lue lisää Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Ira Custódion blogista.

Kampanjan järjestää Lapsen oikeuksien viestinnän yhteistyöverkosto. 

Lapsen oikeuksien sopimus turvaa lasten ihmisoikeudet. Sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Se on maailman laajimmin voimaansaatettu ihmisoikeussopimus.