Viime vuonna Lapsen oikeuksien päivänä yhteensä sata lasta ja nuorta valtasi valtioneuvoston. Kuvassa näkyy, että valtauksen aluksi lapset istuivat kylki kyljessä valtioneuvoston linnan portaikossa – se tuntuu kovin kaukaiselta nyt, kun koronapandemian kanssa on eletty jo ties kuinka monta kuukautta. Maan hallituskin on erilainen kuin vuosi sitten.

Haluamme silti palata ajatuksissamme valtaukseen, sillä päivä oli myös meille itsellemme tilaisuus oppia lisää lasten ja nuorten kanssa toimimisesta. Kysyimme myös kahdelta valtaukseen osallistuneelta lapselta, mitä heille on jäänyt päivästä mieleen. Tekemällä näkyväksi sekä kokemuksellisia että rakenteellisia tekijöitä lasten kuuntelemisen taustalla halumme muistuttaa, että lasten ja nuorten huomiointi ei saa olla kertaluontoinen tapahtuma, vaan lasten ja nuorten näkemysten tulee kuulua myös tulevaisuudessa.

Työpajoissa useampi pääsi ääneen ja ehdittiin keskustella enemmän

Työpajatyöskentely mahdollisti sen, että lapset ja päättäjät pääsivät pelkän vuorotellen puhumisen sijaan keskustelemaan yhdessä ja kysymään toisiltaan asioita. Tästä lapset ja nuoret antoivatkin positiivista palautetta. Nuoret toivoivat, että vastaavanlaista vuoropuhelua järjestettäisiin myös tulevaisuudessa, kun toivotaan lasten ja nuorten näkemyksiä poliittisen päätöksenteon tueksi. Tässä oli muuten onni onnettomuudessa: alun perin nimittäin toivoimme pääsevämme eduskunnan istuntosaliin. Siellähän työskentelytapa olisi tietysti ollut ihan erilainen, kun kaikki sata lasta olisivat olleet yhdessä tilassa ja puhuneet vuorotellen.

“Mielestäni se oli hieno kokemus, että pääsi vaikuttamaan ja puhumaan hallituksen jäsenien kanssa ja vaikka onkin itse nuori, niin pystyi kertoa omista mielipiteistään ja vaikuttamaan asioihin alaikäisenä. Oli myös kiinnostavaa nähdä uusia paikkoja ja tutustua uusiin ihmisiin, sekä oppia enemmän lasten oikeuksista.”  -Louisa

Lapset ja nuoret toivovat näkevänsä itselleen tärkeitä asioita mediassa

Sata lasta ja 14 ministeriä valtioneuvoston linnassa (vnk.fi) – tällä päästiin niin uutislähetykseen kuin lehtien sivuille. Eräs valtioneuvoston työntekijä sanoi, ettei koskaan ole nähnyt niin montaa ministeriä samanaikaisesti paikalla – haluammekin vielä kiittää jokaista mukana ollutta ministeriä ja virkamiestä lasten ja nuorten arvostavasta kohtaamisesta ja toimittajia monipuolisista jutuista. Lapsille ja nuorille on tärkeää sekä tulla kohdatuksi ja kuulluksi että nähdä itselleen tärkeitä asioita mediassa.

“Minun mielestäni reissu oli todella mielenkiintoisa. Pääsin puhumaan siellä kokouksessa, jossa kuunteli yksi ylimmistä ihmisistä koko hallituksessa. Pääsin myös uutisiin, joka oli kanssa kiintoisa kokemus, sillä se oli ensimmäinen kerta, kun olen koskaan ollut kunnolla uutisissa.” - Nande

“Siisteintä siellä oli myös se, että meidän mielipiteet olivat heille tärkeitä ja samalla hyödyllisiä heille ja he kuuntelivat meitä todella saadakseen uutta tietoa nuorempien näkökulmasta, joka oli heille aivan uusi niihin aiheisiin.” -Nande ja Louisa

Lapsia ja nuoria kuultava heitä koskevien päätösten valmistelussa

Työpajoissa laaditussa lasten tahto -julistuksessa käsiteltiin niin ilmastonmuutosta, mielenterveyspalveluja kuin somekäytöstäkin – kaikki ajankohtaisia aiheita edelleen. Ja niin kauan kuin ovat, on päivään ja lasten ja nuorten ajatuksiin syytä palata.

Valtioneuvostoa tuskin tullaan hetkeen valtaamaan uudestaan, mutta lasten ja nuorten mukaan ottamisen ja heidän näkemystensä huomioimiseen on monta muutakin tapaa. Päätösten valmistelijoiden ja lasten välisen vuorovaikutuksen soisikin olevan jo arkipäivää. Vain jatkuvalla vuoropuhelulla lasten ja nuorten kanssa voimme varmistaa sen, että myös he pääsevät vaikuttamaan itseään koskevaan päätöksentekoon.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *