Seitsemän nuorta pitää ringissä käsiä pinossa keskellä.

8-luokkalaiset TET-harjoittelijat Parisuhdekeskus Katajasta pohtivat turvallisuutta – ja mikä turvallisuutta vahvistaa ja heikentää.

Turvallisuus on vaarojen poissaoloa ja myös tunne siitä, että on turvassa. Turvallisuudentunne on perustarve ihmiselle, jotta voi voida hyvin. Se syntyy siitä, että tuntee olevansa hyväksytty ja myönteisestä tunnelmasta. Jokaisella on oikeus turvallisuuden tunteeseen.

Jos sinulla ei ole fyysistä turvapaikkaa, niin luo turvapaikka mielessäsi. Tämä voi lisätä turvallisuuden tunnetta. Jos sinulla on usein turvaton olo, älä katso uutisia. Ne vain saavat olosi turvattomaksi. Välillä on parempi, jos ei tiedä kaikkea kurjuutta maailmassa.

Esimerkiksi nämä asiat voivat aiheuttaa olosi turvattomaksi: liika tieto kaikesta kurjasta mitä maailmassa tapahtuu, syrjintä, kiusaaminen, vaarallinen asuinalue ja turvaton parisuhde. Turvattomuuden tunne on hermostollinen ja kehollinen. Kun olo on turvaton, ahdistaa ja stressaa koko ajan. Esimerkiksi hylätyksi jäämisen pelko voi lisätä turvattomuutta. Ja pelko siitä, että ei ole tarpeeksi hyvä jossain, voi aiheutua esimerkiksi kiusaamisen takia.

Jokaisen pitäisi saada olla oma itsensä, eikä sen takia pitäisi olla turvaton tunne. Kenenkään ei pitäisi puuttua toisen ulkonäköön tai kiinnostuksen kohteisiin. Eikä varsinkaan saada kenellekään turvatonta oloa. Mielestämme kiusaamiseen pitäisi puuttua enemmän ja normalisoida epävarmuuksia. Jokainen on epävarma itsestään joskus, joten ei lisätä pelon tunnetta kiusaamisen kohteeksi joutumisesta vaan annetaan kaikkien elää niin, että olo voi olla turvallinen muuallakin kuin omassa turvapaikassa.

Poliisi huolehtii yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta Suomessa. Rajavartiolaitos huolehtii rajaturvallisuudesta ja puolustusvoimat Suomen maanpuolustuksesta, mutta onko Suomi turvallinen maa? Suomi on maailman neljänneksitoista turvallisin maa (worldpopulationreview.com). Suomi on turvallinen maa. Voimme olla iloisia, että asiat menevät hyvin. Meillä on ilmainen terveydenhuolto ja tukia saa rahallisesti tarvittaessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *