Lapsella on Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan (artikla 31) oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, ikänsä mukaiseen leikkiin sekä virkistystoimintaan.

Kun tarkastellaan lapsen tai koko perheen virkistys- ja vapaa-ajantoimintojen mahdollisuuksia, suurin mahdollisuuksia rajaava tekijä on usein perheen heikko taloudellinen tilanne. Se ei kuitenkaan ole ainoa rajoite. Lapsen mahdollisuuksia virkistykseen voivat kaventaa myös monenlaiset sosiaaliset ja terveydelliset syyt.

Lapsikin tarvitsee hengähdystaukoja omasta arjestaan

Parasta Lapsille ry tekee ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarjoamalla lapsille, nuorille ja perheille leiritoimintaa viikonloppuisin ja koulujen loma-ajalla. Leiritoimintamme on kohdennettu vähävaraisille ja maahanmuuttajille. Veikkauksen tukemaan toimintaan haetaan taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein.

Vuonna 2017 lasten ja nuorten toimintaan paikkaa hakeneista perheistä 92 % esitti perusteluiksi sosiaaliset syyt. Lapsen kohdalla perusteita ovat muun muassa kiusatuksi tuleminen, kavereiden puute ja itsetunnon ongelmat.

 ”Lapsellamme on ääretön kavereiden kaipuu ja tarve tulla hyväksytyksi ryhmässä, koska on kokenut aika paljon kiusaamista koulussa. Hän kokee olevansa huonompi kuin muut, ei luota itseensä ja omiin taitoihinsa ja tarvitsee rohkaisua kaiken uuden äärellä.”

 Vanhempien ja koko perheen sosiaalisiksi perusteiksi mainittiin esimerkiksi uupumus, tukiverkostojen puute ja jaksamattomuus vanhempana. Monet vanhemmat ovat huolissaan lapsesta, mutta heillä ei ole keinoja tai jaksamista puuttua esimerkiksi lapsen peliriippuvuuteen.

”Olen huolissani lapsen jatkuvasta tietokoneella istumisesta. Oma aikani ei töiden ja jaksamisen vuoksi riitä keksimään muuta ohjelmaa, kunhan arjen jaksan. Yhteishuoltajuus on lapsen toisen vanhemman kanssa, mutta en voi lasta hänelle luottaa alkoholismin vuoksi.”                       

Lapsella voi olla aikuisen huolet

Joka toinen perhe perustelee tarvetta lapsen leiritoiminnalle terveydellisillä syillä. Terveydelliset syyt liittyvät useimmiten vanhempien sairauksiin, joiden vuoksi mahdollisuus järjestää lapsille mukavaa vapaa-ajan tekemistä on rajallista tai mahdotonta.

”Vanhemman sairauden myötä lapsi on luopunut kaikista kavereistaan. On vaan kotona. Lapsi ehdottomasti kaipaa jotain muutakin kuin vain kuoleman odottelua kotona. Lapsi on aina tykännyt olla leireillä, saa ikävät asiat pois mielestä edes pariksi päiväksi. Olla kuin ihan kuka tahansa lapsi.”

 Lapsi tai nuori saattaa olla vastuussa kotitöistä tai jopa hoivavastuussa sairaasta vanhemmasta tai perheenjäsenestä. Myös näiden lasten oikeuden vapaa-aikaan ja virkistykseen soisi toteutuvan.

”Lapsi sai ajanvietettä ja toimintaa hiljaiselle kesälle. Kavereita ja sosiaalisuutta. Lapsi on joutunut tekemään kaikki kotityöt ja pihatyöt kun sairastan joten lapsi sai ‘lomaa’ jonka oli ansainnut.”

 Lasten leiritoiminta tukee koko perhettä

 Lapsen ja nuoren tulee välillä päästä irti arjesta, joka voi olla raskasta ja huolen täyttämää. Kaikilla ei ole mahdollisuutta virkistykseen ja lepoon kotona, tällöin tarvitaan turvallisia aikuisia järjestämään lapsille ja nuorille toimintaa ja yhdessäoloa kivassa ympäristössä. Leirit ovat yksi hyvä loma- ja vapaa-ajan toimintamuoto ja lähes kaikkien saatavilla riippumatta perheen taloudellisesta, sosiaalisesta tai terveydellisestä tilanteesta.

Lasten ja nuorten omissa palautteissa mainitaan leireillä tai viikonlopputoiminnassa parhaiksi asioiksi kaverit ja mukavat aktiviteetit. Toimintamme tarjoaa aikaa ilon löytämiseen ja kokemiseen yhdessäolon ja kohtaamisten kautta. Tämän ilon lapsi tai nuori vie tuliaisena toiminnasta myös vanhemmille, mikä tukee myös vanhemman arjessa jaksamista.

Iloa tuottaa, kun näkee kuinka nuori herää taas elämään.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *