Mikä on hyvinvointia lapselle ja lapsen mielestä? Sitä toivoisin kansanedustajien nyt kovasti miettivän.  En ole tällä vaalikaudella kuullut puolustuspalopuheita lasten hyvinvoinnista, mutta uskon silti, että lähtökohtaisesti meitä lasten hyvinvoinnin puolestapuhujia ja -tekijöitä on paljon. Me monet haluamme lapsille hyvinvointia. Mutta mitä se on ja mitä meidän pitää tehdä? Vastaus löytyy lasten suusta.
Lasten hyvinvointia on tutkittu myös lasten kanssa niin, että lapset ovat olleet kanssatutkijoita (Fattore & Mason & Watson 2009). Lasten ajatukset olivat samalla viisaita, että virkistäviä! Lasten näkemykset menivät monin tavoin yhteen sen kanssa, miten hyvinvointia on totuttu määrittelemään yleisesti (lue aikuisten näkökulmasta), mutta se toi myös uutta. Uutta ja viisasta oli se, että lapset näkevät oman hyvinvointinsa olevan tunnetta ja toteutuvan suhteissa.

Turvallisuuden tunne on tärkeä osa hyvinvointia

Sisällöllisesti lapset kokevat, että hyvinvointi koostuu turvallisuudesta, toimijuudesta ja myönteisestä minäkuvasta. Turvallisuuden tunne on tärkeä osa hyvinvointia, koska se mahdollistaa elämisen täydesti.

Vanhempien tehtävä on pitää turvassa, hoivata ja antaa suojaa. Turvalliset tilat myös vahvistavat lasten mielestä heidän toimijuuttaan. Toimijuus tarkoittaa lapsille mahdollisuutta tehdä valintoja ja toimijuudella pitää olla vaikutus.

Myönteinen minäkuva tarkoittaa lapselle tunnetta siitä, että olen ok tai hyvä ihminen. Lapsille on tärkeää tuntea, saada palautetta läheisiltä, että olen tehnyt parhaani. Lapset näkevät sen, miten heillä menee sen kautta, mitä palautetta he saavat toisilta. Miten minulla menee, kerro sinä!

Kun lasten hyvinvointi koostuu näistä kolmesta asiasta ja saadaan aikaan näin, niin eikö meidän kannata laittaa strategisesti lasten kanssa tehtävässä työssä panokset turvallisuuden, toimijuuden ja myönteisen minäkuvan varmistamiseen? Haastan meidät kaikki lasten kanssa työskentelevät ja lasten kanssa työskentelystä päättävät huolehtimaan lasten hyvinvoinnin lisäämisestä – siis näistä kysymyksistä – jokaisen lapsen kanssa. Lohdullista on, että lisäämällä mitä tahansa näistä kolmesta lisäämme lapsen hyvinvointia.

Ota turvallisuus puheeksi lapsen kanssa

Tämä lasten hyvinvoinnin teoria tuo esille turvallisuuden ison merkityksen lapsille. Ensimmäinen askel turvallisuuden lisäämiseksi on ottaa lasten kanssa turvallisuus puheeksi. Jos huolta lapsen turvallisuudenkokemuksessa on, niin apua on tarjolla. Meillä Ensi- ja turvakotien liitossa on tehty 40 vuotta väkivaltatyötä. Turvakotien lisäksi 22 yhdistyksessä on tarjolla väkivaltatyön avopalveluita, joihin pääsee matalalla kynnyksellä eli nopeasti ja maksutta viiden kerran tapaamisiin. Niissä puututaan turvattomuuteen ja vahvistetaan lapsen hyvinvointia yhdessä vanhempien kanssa. Jos teet työtä lasten kanssa, kysy lapsilta heidän hyvinvoinnistaan ja vahvista sitä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *