Tyttö ja poika roikkuvat kiipelytelineessä. Tyttö irvistelee leikkisästi ja poika hymyilee.

Kaikki me tiedämme ja tunnistamme kiistattomat liikkumisen ja liikunnan terveyshyödyt lasten ja nuorten kasvulle ja kehitykselle. Millaisia elämän taitoja liikunnan ja urheilun parissa kasvaneet lapset ja nuoret oppivat?

‘Innokkaiden 7-vuotiaiden lasten jalkapalloharjoitukset ovat juuri käynnistyneet ja kaikki juoksevat kentällä tavoitellakseen kosketusta pallon kanssa. Pelin päätteeksi valmentaja palkitsee yhden pojista reilun pelin vihreällä kortilla ja hän kertoo kaikille, miksi pelaaja sai kortin.’

Jokaiseen liikuntaleikkiin tai tavoitteellisempaan harrastamiseen on sisäänkirjoitettuna reilun pelin säännöt. Nämä ovat yhdessä sovittuja toisen huomioimiseen, kunnioittamiseen ja hyvään kohteluun liittyviä ohjeita, joita ilman peli, leikki tai muu yhteistyötä vaativa toiminta ei onnistu. Reilun pelin periaatteet opettavat lapsille lisäksi hyvän ystävyyssuhteen peruspilareita ja vastuun kantamista.

‘Sama 7-vuotias poika tulee harjoitusten jälkeen kotiin ja käy vauhdikkaaseen leikkiin pikkuveljensä kanssa. Keittiössä ruokaa valmistamassa ollut äiti kuuntelee ilahtuneena poikien leikkiä. ”Sinä saat reilun pelin vihreän kortin”, sanoo isoveli pikkuveljelleen. Pikkuveli tulee suu korvissa äidin luokse kertomaan saadusta isoveljen tunnustuksesta.’

Liikuntaleikkien ja harrastusten säännöt opettavat lapselle oikeudenmukaisuutta, toisen hyvää kohtelua ja rehellisyyttä. Säännöt eivät jousta ja niiden kanssa toimiminen kasvattaa lapsen sietokykyä pettymysten ja onnistumisten vuoropuheluna. Lapset tarvitsevat turvallisen ja tutun ympäristön näiden tärkeiden ja elämässä pärjäämisen arkisten taitojen – elämän taitojen – harjoitteluun.

Liikunta on erinomainen keino edistää suomalaisen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kasvatuksellisia tavoitteita tehden niistä lapsille konkreettisia sekä helposti sovellettavia arjen kasvuympäristöön. Liikunnan avulla on helppo opettaa lapsille jokaisen tasa-arvoista ja suvaitsevaa kohtelua. Lasten liikuntaleikki ei vaadi yhteistä kieltä tai uskomuspohjaa, vaan on avoin kaikille: pääsyvaatimuksena on ainoastaan iloinen ja toisia kunnioittava mieli.

Liikuntakasvatuksen arvopohjalla edistetään tärkeitä kaverisuhteita, toisen huomioimista, reilua kohtelua ja toisen kunnioitusta. Jokapäiväinen arkinen harjoittelu tuottaa parhaan kasvatuksellisen lopputuloksen. Liikuntakasvatuksen tehtävänä opettaa lapsille ja nuorille hyvin varhaisesta lapsuudesta lähtien kohtelemaan muita kanssaleikkijöitä tai pelaajia hyvin, aivan kuten yhteiskunnassamme toimitaan muutoinkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *