Nuoria ilmastonmuutoksen vastaisessa mielenosoituksessa kannattelemassa englanninkielisiä kylttejä.

Nuoret ja jopa lapset kokevat vuosi vuodelta enemmän ilmastoahdistusta, eikä ihme, sillä maapallo lämpenee ennätyksellistä vauhtia. Jo lapset ymmärtävät, että ilmastonmuutos on aikamme suurin ongelma. Sen seuraukset tulevat olemaan katastrofaaliset, mikäli konkreettisia ja nopeita toimia ilmaston lämpenemisen estämiseksi ei tehdä.

Tätä viestiä lapset ja nuoret ympäri maailman ovat yrittäneet viedä päättäjille osallistumalla ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin innoittamiin Fridays For Future -mielenosoituksiin. Nuorten huoli konkretisoitui historiallisella tavalla, kun kuusi portugalilaista lasta ja nuorta haastoi syyskuussa 33 maata Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT) riittämättömien ilmastotoimien takia. Nyt valitus on otettu tuomioistuimen nopeutettuun käsittelyyn, ja EIT on pyytänyt maita vastaamaan valitukseen.

Ihmisoikeuskysymyksissä edelläkävijänä tunnettu Suomi voisi olla ensimmäinen syyllisyytensä myöntävä maa. Näin Suomi voisi näyttää muulle maailmalle esimerkkiä sekä ennen kaikkea osoittaa lapsille ja nuorille, että heidän hätänsä ja pelkonsa otetaan tosissaan. Syyllisyyden myöntäminen olisi merkki rehellisyydestä sekä vastuullisuudesta: asioista, joista me suomalaiset usein olemme ylpeitä, ja joita aikuiset yleensä lapsille haluavat opettaa.

On selvää, että juuri nyt tarvitaan suoraselkäistä toimintaa. Ilmastonmuutos vaarantaa paitsi upean luontomme ja monipuolisen eläinlajiston, myös lasten ja nuorten tulevaisuuden sekä ihmisoikeudet. Tytöt ovat ikänsä ja sukupuolensa vuoksi ennestään heikoimmassa asemassa erityisesti kehittyvissä maissa. Tytöt joutuvat kärsimään mm. varhaisista raskauksista, lapsiavioliitoista sekä heikommasta koulutuksesta. Tilanne edellä mainittujen asioiden suhteen on viime aikoina parantunut, mutta ilmastonmuutos vaarantaa niiden kehityksen jatkuvuuden, kun muuttuva ilmasto ja sen vaikutukset alkavat ilmenemään radikaalimmin kehittyvissä maissa.

On siis aika ryhtyä tositoimiin ja myöntää vastuumme liian vähäisistä ilmastotoimista. Jokaisella maailman lapsella on oikeus tulevaisuuteen ja oikeus elää ilman pelkoa tulvista, maastopaloista sekä ilmastopakolaiseksi joutumisesta. Aikuiset ja ennen kaikkea poliittiset päättäjät ovat vastuussa siitä, millaisessa maailmassa lapset elävät tulevaisuudessa. Tämä vastuu on kannettava, sillä lasten ja nuorten hätä ilmastonmuutoksesta on todellinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *