Kolme nuorta naista istuu valtuustossa mikrofonit edessä.

Kuntavaalit lähestyvät päivä päivältä. Päivä päivältä meidän aikamme vaikuttaa ilmastonmuutoksen suuruuteen vähenee. Ilmastoasiat kuuluvat kaikkialle, niin myös kuntien päätöksentekoon. Emme voi odottaa enää yksiäkään kuntavaaleja, vaan meidän pitää valita ympäristölle ja ilmastonmuutoksen torjunnalle sykkiviä kunnanvaltuustoja nyt. Kunnanvaltuustojen nuorisoedustus on todella alhaista, vaikka meitä nuoria ilmastoasiat koskettavat kaikista eniten. Ääntemme kuulumista rajoitetaan, ja kun saamme ne kuuluviin, niitä vähätellään. Kuntamme tarvitsevat nuoria ilmastovaikuttajia kunnanvaltuustoihin, jotta saamme myös kunnissa todella tarpeellisia konkreettisia toimia liikkeelle.

Kunnanvaltuustot eivät ole kuitenkaan nuorten ainoa väylä kunnissa vaikuttamiseen. Muun muassa kuntien nuorisovaltuustojen kuuluu astua tässä kohtaa esiin ja tuoda ääntään kuuluviin valtuutetuille sekä muille kuntien päättäjille. Päättäjien tehtävänä on myös varmistaa, että nuorille tarjotaan riittäviä mahdollisuuksia vaikuttaa etenkin ilmastoasioihin. Kunnanvaltuustoedustuksen mahdollistaminen nuorisovaltuustoille on jokaisen kaupunginvaltuuston ja valtuutetun tehtävä. Tässä esimerkiksi Helsingillä on vielä parannettavaa.

Onneksi meillä on kuitenkin ympäri Suomea ja Helsinkiä rohkeita nuoria ilmastovaikuttajia ja suunnannäyttäjiä, jotka taistelevat meidän kaikkien mahdollisuuksien ja tulevaisuuden puolesta muun muassa järjestötoiminnan kautta. Vaikka osa järjestöistä mielletään enemmänkin opiskelijajärjestöiksi, on yhä useampi nuorempikin uskaltautunut toimintaan mukaan. Meidän täytyy yhdessä luoda positiivisia vaikuttamisen kokemuksia useammille nuorille, jotta uskallusta kertyy ja positiivista muutosta tapahtuu. Näitä vaikuttamisen kokemuksia saadaan luomalla kuntiin eri väyliä vaikuttaa, jotta jokainen ilmastoasioista ahdistunut nuori saa halutessaan äänensä kuuluviin.

Nella Salminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *