”Kun tytär pääsi kokeilemaan ensimmäistä kertaa laskettelua, minua pelotti ihan hirveästi. Tyttö kuitenkin vain nauroi ja nautti vauhdista. Sen jälkeen neiti on päässyt joka talvi laskettelemaan ja naurua riittää edelleen. Se nuoren kasvoilta loistava riemu on jotain, mitä ei voi sanoin kuvata. Myöhemmin tyttö pääsi kokeilemaan myös luistelua. Sen riemun voin nähdä vieläkin valokuvista. Luistelua tullaan ensi talvena kokeilemaan uudestaan.”*

Tämän äidin kertomuksessa tiivistyy samoja tunnelmia, mitä voi nähdä Malikkeen videojoulukalenterissa. Videojoulukalenterissa vaikeasti vammaiset lapset näyttävät, mitä mukaan pääseminen merkitsee. Kalenterin 24 videon kautta lapset saavat mahdollisuuden kertoa itse, mitä heille merkitsee osallistuminen ja mukaan pääseminen. Se, että he pääsevät tekemään itse.

Joulukalenterista on julkaistu ensimmäinen välähdys:

Videot on kuvattu Malikkeen perheille suunnatuilla kursseilla ja kokeilutapahtumissa. Niiden avulla muutkin saavat todistaa osallistumisen kokemuksia, joita meillä Malikelaisilla on etuoikeus olla mahdollistamassa ja näkemässä toiminnassamme.

Videot tuovat näkyväksi lasten onnistumisen kokemuksia ja voimavaroja, kuten motivaatiota ja sinnikkyyttä, jotka saattavat jäädä huomaamatta silloin, kun heillä ei ole mahdollisuutta kokeilla asioita.

Osallistumisen kokemukset ovat mahdollisia myös lapsille, joilla on moninaisia tuen tarpeita. Niiden toteutuminen edellyttää kuitenkin riittävää tukea, toisinaan myös apu- ja toimintavälineitä sekä avustaja-, tulkkaus- ja kuljetuspalveluita. Riittämätön tuki ja suojelu kokemuksilta voi johtaa syrjäytymiseen.

On tärkeää, että vanhempien lisäksi myös ammattilaisilla on paitsi riittävää tietoa ja osaamista, myös ennen kaikkea oikeaa asennetta ja halua mahdollistaa kaikkien lasten osallistuminen yhteiseen tekemiseen.

Kaikki lapset tarvitsevat monipuolisia kokemuksia kehittyäkseen ja kasvaakseen. Käsitys omasta itsestä ja ympäristöstä voi syntyä vain osallistumisen kokemusten kautta. Videoissa nähtävät ilmeet ja eleet sekä lasten ilo tuovat näkyväksi onnistumisia, joita osallistumisen mahdollisuudet saavat aikaan.

www.malike.fi

Kalenterin luukut aukeavat 1.-24.12.2018 Malikkeen sosiaalisen median kanavilla:

www.facebook.com/maliketoiminta

Twitter: @maliketoiminta

Youtube: www.youtube.com/user/Tukiliitto -> Malike-soittolista

Instagram: @maliketoiminta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *