Perhe kävelee yhdessä nauraen rannalla, lapsi on miehen olkapäillä.

”Vanhempien parisuhde on lapsen koti”. Tämän jo vanhentuneen lauseen on jokainen meistä varmasti kuullut, onneksi enää harvemmin. Toteamus jättää huomioimatta kokonaan yhden vanhemman perheet ja niissä kasvavat lapset. On kuitenkin huomattava, että se, millaisessa parisuhteessa vanhemmat elävät, sekä vanhempien tunne- ja vuorovaikutustaidot vaikuttavat suuresti perheen lasten hyvinvointiin.

Tänä vuonna Lapsen oikeuksia juhlitaan marraskuussa teemalla jokaisen lapsen yhdenvertainen oikeus hyvään kohteluun. ”Lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä. Lapsen tulisi persoonallisuutensa täysipainoisen ja sopusointuisen kehityksen vuoksi kasvaa perheessä onnellisuuden, rakkauden ja ymmärtämyksen ilmapiirissä”, YK:n lapsen oikeuksien sopimus linjaa.

Kun vanhemmilla on taitoa ja työkaluja ratkoa keskinäisiä ristiriitojaan vailla uhkaa, pelkoa tai väkivaltaa, tai ilmaista tunteitaan rakentavasti, on lapsilla mahdollisuus kasvaa kodissa, joka takaa turvallisen kehityksen ja evästää lapsia kohtamaan muita yhtä lailla kunnioittavasti. Parisuhteessa elävät vanhemmat tarvitsevat myös toisiltaan lohtua, huolenpitoa ja turvaa voidakseen tarjota sitä eteenpäin lapsille. Tukemalla vanhempien itsetuntemusta, läheisyyden kokemusta ja kykyä pitää mielessä toisen vanhemman toiveet ja tarpeet, vahvistetaan kaikkia näitä taitoja vanhemman suhteessa lapseen.

Tukemalla vanhempien turvallista parisuhdetta varmistetaan myös lasten oikeus kasvua tukevaan ilmapiiriin. Turvallinen suhde on tasa-arvoinen: asioista voidaan olla eri mieltä ilman pelkoa  tuomituksi, haukutuksi tai ivatuksi tulemisesta. Ei tarvitse pelätä perheenjäsenen suuttumista. Turvallisessa parisuhteessa pidetään huolta toisista vastoinkäymisissä ja voidaan luottaa toisen tukeen ja apuun.

Me Parisuhdekeskus Katajassa koemme valtavan tärkeäksi jakaa tietoa ja tukea parisuhteessa eläville vanhemmille parisuhteeseen vaikuttavista ilmiöistä, sekä parisuhteen tunne- ja vuorovaikutustaidoista. Jokaisella perheenjäsenellä on oikeus olla turvassa, saada olla oma itsensä ja ilmaista itseään vapaasti omassa kodissaan.

Laura Huuskonen

Parisuhdekeskus Kataja ry:n Parisuhdepuhelin palvelee maanantaisin klo 14-16 ja päivystyschat tiistaista torstaihin klo 10-13.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *