Lapsen oikeuksien sopimuksessa edellytetään, että lasta on kuunneltava häntä koskevissa asioissa. Kyseessä on myös tärkeä tasa-arvokysymys, kirjoittaa Plan International Suomen Ronja Karkinen.

Tänään vietämme tasa-arvon päivää, suuren tasa-arvotaistelijan Minna Canthin syntymäpäivänä. Päivä muistuttaa tasa-arvon merkityksestä yhteiskunnan hyvinvoinnille ja tarjoaa mahdollisuuden keskusteluun siitä, millaista työtä tasa-arvon lisäämiseksi tarvitaan. Sitä nimittäin tosiaan tarvitaan: YK on varoittanut, että nykyisellä tahdilla tasa-arvon saavuttamiseksi menee lähemmäs 300 vuotta. Tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan enemmän toimia ympäri maailman.

Yksi merkittävistä esteistä tasa-arvon tiellä on, ettei tytöillä ole aina mahdollisuutta päättää itse elämästään ja määrätä omasta kehostaan. Esimerkiksi lapsiavioliitot, sukupuolinormien paineesta tehdyt uravalinnat ja tietämättömyys seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista rajoittavat tyttöjen vapautta valita itse heidän elämäänsä ja tulevaisuuttansa koskevissa kysymyksissä.

Tätä haluamme nostaa esiin käynnissä olevalla Tytöt tahtoo -kampanjallamme (plan.fi). Olemme sitä mieltä, että tyttöjen oman tahdon on tultava kuulluksi aina.

Tytöt tahtoo tasa-arvoa

Työllämme tyttöjen tahdon kuulemisen puolesta on vahva pohja lapsen oikeuksien sopimuksessa. Sopimus tuo esiin tasa-arvon jo toisessa artiklassaan. Siinä todetaan, että sopimusvaltioiden tulee taata oikeudet kaikille lapsille sukupuoleen katsomatta.

Sopimus takaa lapsille oikeuden ilmaista oman näkemyksensä kaikissa häntä koskevissa asioissa ja oikeuden siihen, että tämä näkemys on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti.

Teemme työtä sen eteen, että tytöillä olisi oikeat ja riittävät tiedot omaa elämää koskevien päätösten tekemiseksi. Käsittelemme nuorten ryhmissämme eri puolilla maailmaa esimerkiksi sukupuolistereotypioita, sukupuolittunutta väkivaltaa ja raskauden ehkäisyä. Koulutamme nuoria myös puhumaan oikeuksista eteenpäin yhteisöissään  ja vaikuttamaan esimerkiksi paikallisiin päätöksentekijöihin, jotta saamme aikaiseksi pysyviä muutoksia.

Muutokset eivät silti ole aina helppoja saavuttaa. Humanitaariset kriisit ja poikkeusolot voivat jarruttaa niitä ja joskus jopa aiheuttaa takapakkia. Siksi pidämme huolen siitä, että seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet turvataan myös kriisien keskellä.

”Kuitenkin puhutaan alinomaa naisen luontaisesta heikkoudesta, niin kuin muka esteenä hänen oikeuksiinsa pääsemiselle. Kasvatettakoon poikaa yhtä typerästi ja ahdasmielisesti kuin naista, puristettakoon nuorukainen kureuumiin ja katsottakoon, kuinka pitkälle hänellä voimia ja terveyttä riittää.”

Minna Canth todisti aikanaan väkevästi, miten olennaista tasa-arvon toteutumiselle on se, että tytöille tarjotaan heidän tarvitsemaansa tietoa ja tukea. 150 vuotta myöhemmin työ on kesken. Jatkamme, kunnes on valmista, vaikka seuraavat 300 vuotta.


  • Lapsen oikeuksien viestinnän teema vuonna 2024 on lapsen oikeus oppimiseen. Lue lisää teemasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *