2022: Jokaisella lapsella on oikeus turvallisuuteen

Vuoden 2022 Lapsen oikeuksien viikon teema oli oikeus turvallisuuteen. Lasten ja nuorten turvallisuus muodostuu turvallisesta ympäristöstä, turvallisista ihmissuhteista ja omasta turvallisuuden kokemuksesta. Se syntyy sekä arjen kohtaamisissa että poliittisilla päätöksillä. Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa huolehtimaan siitä, että lasten on turvallista elää ja kasvaa.

Turvallisuus on lasten ja nuorten hyvinvoinnin perusta, josta huolehtiminen kriisien aikana on erityisen tärkeää. Koronapandemian aiheuttamat epävarmuudet työllisyydessä ja taloudessa ovat heikentäneet perheiden voimavaroja. Hinnat nousevat, eivätkä sosiaaliturva ja palkkataso pysy perässä. Ilmastonmuutos ja Ukrainan sota heijastuvat lasten ajatuksiin tulevaisuudesta.

#MunTurvallisuus #SunTurvallisuus -kampanja haastoi jokaisen pohtimaan kaikkea sitä, mikä tuo turvaa lapsille, nuorille ja meille itsellemme sekä sitä, miten voimme omalla toiminnallamme luoda turvallisuutta ympärillemme. Oikeus turvallisuuteen koskee meitä kaikkia.

Turvallisuus on…

Kampanjassa lasten ja nuorten omia kokemuksia ja ajatuksia turvallisuudesta tuotiin esille 16.11.2022 julkaistussa Turvallisuus on… -julkaisussa ja Turvallisuus on… -videoissa. Videot julkaistiin sosiaalisessa mediassa Lapsen oikeuksien viikolla maanantaina, keskiviikkona ja sunnuntaina. Voit katsoa linkin takaa Youtubesta ensimmäisen Turvallisuus on -videon!

Turvallisuus on… -julkaisu koostuu keväällä -22 järjestetyn kirjoituskilpailun sadosta. Kirjoituskilpailun moninaisissa teksteissä lapset ja nuoret pohtivat turvallisuutta ja toivat esiin omia ajatuksiaan siitä, mitä kaikkea turvallisuus juuri heille tarkoittaakaan. Turvallisuus on -julkaisun löydät Lastensuojelun Keskusliiton julkaisuista (lskl.fi).

Seuraa Lapsen oikeuksia sosiaalisessa mediassa:

 

""