Kirjainlaatoista muodostuu sana kirjoituskilpailu.

Lapsen oikeuksien viestintäverkoston Turvallisuus on… -kirjoituskilpailun voittajat on valittu! Ensimmäiselle sijalle valikoitui 15-vuotiaan Ella Ruokosen kirjoittama runo ”Mitä turvallisuus on?”. Toisen palkinnon sai 14-vuotias Riina Nurmela tarinallaan ”Turvallisuus on ehjien seinien sisällä” ja kolmannen nimimerkillä LH kirjoittaneen 12-vuotiaan pohtiva kirjoitus ”Trygghet är…”.

“…Turvallisuus tunne tuo  
ei mikään uhkaa suo

Elämä ja arki ne rauhas rullaa  
Vaikka joskus takapakkeja kuullaan

Turvallisuus on varmuus, sut hyväksytään  
ei feikata ilmeit tunteet näytetään…”
–Ella Ruokonen, 15 v., kilpailun ensimmäinen sija

Lapsen oikeuksien viestinnän vuoden 2022 teema on oikeus turvallisuuteen. Maailman ollessa jatkuvassa myllerryksessä on erityisen tärkeää kuulla lasten ja nuorten omia ajatuksia sekä pyrkiä ymmärtämään, miten lasten turvallisuuden kokemusta voidaan vahvistaa. Siksi Lapsen oikeuksien viestintäverkosto kutsui huhtikuussa 2022 lapsia ja nuoria mukaan Turvallisuus on… -kirjoituskilpailuun, johon saapui määräaikaan mennessä 118 kirjoitusta. Osallistujien ikähaarukka vaihteli 7-vuotiaasta esikoululaisesta 17-vuotiaaseen, ja erityisen paljon kirjoituksia saapui yläkouluikäisiltä.

”…Laitan kädet korville, mutta tuuli tarttuu paitani helmaan ja vetää sitä mukanaan. Istun helmani päälle, olen aivan hiljaa kyyryssä, mutta silloin sade tulee ja kastelee hiukseni. Otan paitani pois ja kuivaan hiukset, mutta sitten pakkanen tunkeutuu iholleni. Eikä se lähde millään pois. Ja vaikka lopulta aurinko tulee ja paistaa taas, on talo edelleen ihan rikkinäinen. Ja sen rikkinäisen talon sisällä istuu poika, joka kuulee tuulen ulvonnan korvissaan, tuntee pakkasen ihollaan, ja on ihan yksin…”
– Riina Nurmela, 14 v., kilpailun toinen sija

Kirjoituskilpailun palkintoraatiin kuuluivat edustajat Lastensuojelun Keskusliitosta (lskl.fi), lapsiasiavaltuutetun toimistosta (lapsiasia.fi) sekä Pesäpuu ry:stä (pesapuu.fi). Raati luki kaikki kirjoitukset läpi ja valitsi niiden joukosta kolme palkittavaa sekä kunniamainintojen saajat. Valintaperusteina pidettiin turvallisuusteeman näkymistä kirjoituksessa, puhuttelevuutta ja samastuttavuutta, kerronnallisuutta sekä omaperäisyyttä.

Näillä perusteilla ensimmäiselle sijalle valikoitui 15-vuotiaan Ella Ruokosen kirjoittama omaleimainen runo ”Mitä turvallisuus on?”, toiselle sijalle 14-vuotiaan Riina Nurmelan kaunis tarina ”Turvallisuus on ehjien seinien sisällä” ja kolmannelle sijalle 12-vuotiaan nimimerkillä LH kirjoittaneen monipuolisesti turvallisuutta pohtiva teksti ”Trygghet är…”. Kilpailussa myönnettiin lisäksi kunniamainintoina useita Linnanmäen lippupaketteja sekä kirjapalkintoja sellaisille kirjoituksille, jotka erityisesti koskettivat palkintoraatia tai nousivat muuten esille ansiokkaina kirjoituksina.

“…Jag känner mig bekväm i min säng. De varma tyger som lindar sig kring mig och kudden som är sval varje kväll. Jag finner inte obehag i skrämmande historier, tvärtom. Jag älskar dem. Hur de ger mig gåshud och får mig att stanna uppe hela natten. Hur de stannar inne i mitt minne, inom räckhåll. När som helst kan de komma upp från ingenstans och skrämma mig, när jag minst förväntar det. När de inte lyckas skrämma upp mig tillräckligt känner jag mig trygg inne i min garderob, omringad av mörker, framför min spegel. Jag gillar att skrämma mig själv. Varje gång jag öppnar min garderob möts jag av av min spegelbild. Så lik mig men ändå kan olikheter finnas…”
– LH, 12 v., kilpailun kolmas sija

Turvallisuus koetaan lähellä

Lasten ja nuorten kirjoituksissa turvallisuus näyttäytyy tunteena, joka muodostuu muista ihmisistä, läheisyydestä, turvallisesta paikasta, kuten kodista tai koulusta, sekä luottamuksesta itseen ja muihin. Nuoremmat lähestyvät turvallisuutta usein konkreettisemmin ja kuvaavat turvallisuutta ja pelkoja liikenteessä, pimeässä, nukkumaan mennessä tai internetissä. Yläkoululaiset ja lukiolaiset näkevät turvallisuudessa monia sävyjä: se, että tulee kuulluksi, on myös osa turvallisuutta, kuten myös se, että joku välittää ja huolehtii. Sekin, että saa olla vapaa, on turvallisuutta.

Lapsilla ja nuorilla on monia tapoja löytää turvaa silloin, kun olo on turvaton. Jollekulle turvaa tuovat kirjojen maailmat, toiselle musiikki ja kolmannelle pehmolelun halaaminen. Yleisimmin turvaa lapsille ja nuorille tuovat toiset ihmiset, olivat he sitten ystäviä, vanhempia tai vaikkapa luotettava opettaja tai vaari, mutta usein turvan tuoja on myös eläinystävä. Turvallisuutta heikentävät kiusaaminen, syrjintä, pelottavat tai humalaiset aikuiset, riidat sekä liikenteessä kaahailijat. Ukrainan sota näkyy lasten ja nuorten kirjoituksissa jonkin verran, korona ei niinkään enää.

“Turvallisuus on, 
että muistaa katsoa autot, 
ylittää tien, kun on vihreät valot, 
panna kypärän päähän, kun pyöräilee 
ja ettei aja kenenkään päälle, kun autoilee.

Turvallisuus on, 
että varoo myrkkysammakoita, 
piraijoita 
ja haikaloja,

ja muista, ettet mene metsään, kun on pimeä.

The End.”
7-vuotias kunniamaininnan saaja

Kirjoituksia ja lasten ajatuksia turvallisuudesta ja turvattomuudesta tullaan tuomaan esille vuoden 2022 aikana Lapsen oikeuksien viestinnässä. Kirjoitusten pohjalta toteutetaan lisäksi koontijulkaisu, joka julkaistaan Lapsen oikeuksien viikon lähettyvillä.

*) Otsikko on kunniamaininnalla palkitun 12-vuotiaan kirjoituksesta, josta ote tässä:

“Hei, olen 10-vuotias, ja istun ensimmäistä kertaa yhteiskuntaopin tunnilla. Olen todella innoissani. Olen odottanut jo pitkään yhteiskuntaopin alkua. “Otetaan pieni harjoitus. Mitä muutoksia yhteiskuntaan tulisi teistä tehdä?” kysyi opettaja.

Viittasin heti, ja sain ensimmäisenä puheenvuoron: “Ruoan pitäisi olla ilmaista!”

Opettajan suusta kuului kunnon hörähdys. “Se ei ole ihan noin helppoa,” hän jatkoi heti perään.

Kellon viisarit tuntuivat pysähtyneen. Nauroiko opettaja minulle? Oliko mielipiteeni jotenkin väärä? Ajatteleeko hän nyt minun olevan tyhmä? Tulenko olemaan seuraavan päivän puheenaihe opettajanhuoneessa?”