Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 14.11.–20.11.2022. Tänä vuonna Lapsen oikeuksien viikon teemana on lapsen oikeus turvallisuuteen – #MunTurvallisuus #SunTurvallisuus. Teemaviikko kutsuu kaikkia aikuisia ja lapsia yhdessä pohtimaan turvallisuutta sekä sitä, miten se lasten elämässä toteutuu ja miten me jokainen voimme sitä aktiivisesti vahvistaa.

Koulujen maksuttomat opetusmateriaalit, tehtävät ja vinkit lasten turvallisuuden ja lapsen oikeuksien käsittelyyn löytyvät nyt lapsenoikeuksienviikko.fi -verkkosivuilta. Kaikki materiaalit ovat vapaasti käytettävissä.

Koulumateriaalit sisältävät sekä kokonaisia tuntisuunnitelmia että yksittäisiä tehtäviä, joita opettajat voivat hyödyntää opetuksessa kaikilla peruskoulun luokka-asteilla. Materiaalit käsittelevät muun muassa lasten ja nuorten turvallisuutta arjessa ja digiympäristössä sekä lapsen oikeutta suojeluun ja syrjimättömyyteen. Tuntisuunnitelmista ja tehtävistä voit lukea lisää Opettajan oppaasta. Monipuolinen materiaali on hyödynnettävissä niin, että siitä saa helposti koottua itselleen ja oppilailleen mielekkään kokonaisuuden.

Sivustolta löytyy myös taustatietoja lapsen oikeuksien sopimuksesta ja turvallisuusteemasta. Tänä vuonna opettajille on julkaistu oma visuaalinen Lapsen oikeuksien viikon tietopaketti, jonka johdattelemana viikkoa on ilo lähteä viettämään. Myöhemmin syksyllä julkaisemme myös varhaiskasvatuksen ja vapaa-ajan materiaaleja teemaviikolle.

Osallisuus on lapsen oikeus, joten kannattaa ottaa lapset ja nuoret mukaan Lapsen oikeuksien viikon suunnitteluun! Kerrothan somessa, että osallistutte Lapsen oikeuksien viikkoon ja haasta muutkin mukaan! Muista käyttää hashtageja: #MunTurvallisuus #SunTurvallisuus. Vinkkaa viikosta myös muille – vielä kerkeää ilmoittautua mukaan! Lapsen oikeuksien viikon viestintämateriaaleista löydät mm. valmiita kuvia jaettavaksi sosiaalisessa mediassa.

Lapsen oikeuksien viikon järjestää Lapsen oikeuksien viestintäverkosto, jota koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu.

Lue lisää:

Lisätietoja:

Laura Sareskoski
viestintäasiantuntija
Lastensuojelun Keskusliitto
laura.sareskoski@lskl.fi
puh. 050 310 3086