Opettajan opas

Tummaihoinen opettaja istuu lasten kanssa ja lukee.

Hei opettaja,

Tervetuloa viettämään Lapsen oikeuksien viikkoa 2023! Kasvattajana Sinä olet avainasemassa Lapsen oikeuksien edistämisessä. Kiitos, että olet mukana! Tutustu tähän opettajan oppaaseen, joka auttaa Sinua Lapsen oikeuksien viikon materiaalien hyödyntämisessä.

Lapsen oikeuksien yleisperiaatteet – syrjimättömyys, lapsen edun ensisijaisuus, lapsen oikeus elämään, henkiinjäämiseen ja kehittymiseen sekä lapsen oikeus ilmaista näkemyksensä ja tulla kuulluksi – ovat vahvasti esillä myös opetussuunnitelmassa. Se velvoittaa kasvatusalan ammattilaiset ottamaan lapsen oikeudet osaksi opetusta.

Olemme koonneet käyttöösi opetusmateriaaleja lapsen oikeuksista sekä tämän vuoden teemasta. Voit hyödyntää niitä opetuksessa sellaisenaan tai soveltaen omalle luokallesi ja oppilaillesi sopivalla tavalla. Tämän vuoden teemaksi on valittu lapsen oikeus hyvinvointiin. Lue lisää vuoden 2023 teemasta.

Johdatus materiaaleihin

Materiaalit on jaettu vuosiluokille 1.–2., 3.–6. ja 7.–9. Opettajana tunnet oppilaasi parhaiten ja voit siten käyttää tehtäviä myös luokkasi ulkopuolisten vuosiluokkien materiaalipankista kuten parhaaksi koet. Saatat löytää oppilaillesi sopivia tehtäviä myös varhaiskasvatuksen sekä vapaa-ajan ja harrastustoiminnan materiaaleista, joten kannattaa kurkata sillekin puolelle.

Sisällöt on suunniteltu niin, että ne kattavat monipuolisesti opetussuunnitelman perusteissa asetettuja tavoitteita laaja-alaisen osaamisen ja eri oppiaineiden osalta. Erityisen hyvin materiaalit sopivat monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin, mutta yhtä hyvin myös ympäristöopin, elämänkatsomustiedon, uskonnon, yhteiskuntaopin ja terveystiedon opetukseen. Ne sopivat myös monien muiden oppiaineiden tunneille ja kannustammekin käyttämään niitä monipuolisesti oppiainerajat ylittäen.

Tänä vuonna tehtävissä on painotettu monelta kantilta hyvinvointiteemaa lasten ja nuorten arjessa. Hyvinvointi koostuu monenlaisista osatekijöistä: mielenterveys, fyysinen terveys, sosiaaliset suhteet, omakuva ja omat haaveet sekä digimaailma voivat kaikki yhdessä vaikuttaa siihen, millainen on koettu hyvinvointimme. Teematehtävissä käsitellään hyvinvointia monista näkökulmista ja monin tavoin. Myös Lapsen oikeuksien sopimusta koskevista tehtävistä löytyy uusia tuttavuuksia.

Tehtäväkokonaisuuteen mahtuu niin toiminnallista leikkimistä, kirjoittamista, askartelua ja taiteilua, videokuvaamista, meemien tekoa kuin näyttelemistäkin. Mukana on myös tehtäviä, joissa tutustutaan keskustelua herättävään materiaaliin, esim. videoon, ja pohditaan yhdessä siinä nousevia teemoja.

Tänä vuonna emme tarjoa valmiita tuntisuunnitelmia. Saamamme palautteen perusteella ne ovat jääneet vähäiselle käytölle ja tuntikokonaisuuksia on mieluummin rakenneltu yksittäisten tehtävien pohjalta. Joihinkin tehtäviin on myös tarjottu vaihtoehtoisia toteutustapoja, joista voit valita juuri Sinulle ja luokallesi sopivimman tavan toimia.

Tehtävien joukossa on myös kotitehtäviksi soveltuvia materiaaleja.

Lapset mukaan töihin -tehtävä on suunniteltu erityisesti perjantaina 24.11.2023 järjestettävän Lapset mukaan töihin -päivän tehtäväksi (lapsetmukaantoihin.fi). Tällöin kouluun jäävät oppilaat voivat tutustua koulun aikuisten työhön esim. suunnittelemalla oman oppitunnin.

Terveisiä päättäjille -tehtävän kautta luokilla on mahdollisuus saada ajatuksensa kuuluviin päättäjien suuntaan. Lapsen oikeuksien viestintä koostaa opettajien 8.12.2023 mennessä toimittamista tehtävistä aineiston, joka toimitetaan eduskunnan kaikille kansanedustajille.

Tulostettavat materiaalit

Oppimateriaaleissa hyödynnetään erilaisia valmiita dokumentteja, kuten monistepohjia ja tulostettavia kortteja. Tarvittavat dokumentit on linkitetty jokaiseen tehtävään. Tässä listattuina keskeisimmät materiaalit, joita tarvitaan useamman tehtävän yhteydessä:

Oheismateriaalit

Lapsen oikeuksien viikon viestintämateriaaleista löydät mm. kuvia käytettäviksi sosiaalisessa mediassa ja julisteita lapsen oikeuksista luokkasi seinälle. Viestintämateriaaleista löydät nyt myös aamunavausvideon, jossa esiintyvät lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun oppilaat. Videon voi katsoa viikon aikana yhdessä lasten kanssa.

Olemme koonneet Perustietoa lapsen oikeuksista −oppaan Instagramiin (instagram.com). Katso oppaasta videomme, joissa lapsen oikeuksista kerrotaan tiivistetysti. Voit katsoa videot myös ilman Instagram-tiliä. Videot käsittelevät seuraavia aiheita:

  1. Lapsen oikeudet – mitä ne ovat?
  2. Mitä lapsen oikeuksiin kuuluu?
  3. Toteutuvatko lapsen oikeudet Suomessa?
  4. Onko lapsen mielipiteellä väliä?
  5. Lapsen oikeuksien viikko

Kurkkaa ja jaa tiivistä tietoa Lapsen oikeuksien sopimuksesta sisältävä videopaketti eteenpäin myös lapsille, nuorille ja vaikka vanhemmillekin! Voitte esim. aloittaa Lapsen oikeuksien viikon aamunavausvideolla ja katsoa viikon aikana yhdessä oppilaiden kanssa yhden Instagram-videon joka aamu, Voitte myös katsoa kaikki videot kerralla lapsen oikeuksien päivänä tai aloittaa videoilla jonkin sopivan oppitunnin.

Taustamateriaalit

Osallistu Lapsen oikeuksien viikkoon somessa!

Jaa tunnelmia, kuvia ja ajatuksia Lapsen oikeuksien viikolta somessa tunnisteilla #SaanVoidaHyvin, #SaatVoidaHyvin, #OikeusHyvinvointiin, #LapsenOikeudet.

Seuraa Lapsen oikeuksien viikon etenemistä myös sosiaalisessa mediassa ja merkitse meidät julkaisuihisi: Facebook: Lapsen oikeudet – Barnkonventionen, Twitter/ X: @LapsenOikeudet ja Instagram: @lapsenoikeudet.