Mielikuvamatka: Lempipaikkani – kehon ja mielen rauhoittaminen

7 min

Tarkoituksena on rauhoittua ja keskittyä oman kehon ja omien ajatusten äärelle. Mielikuvamatkan voi teettää oppilailla joko oppitunnin alussa tai lopussa.

Tehtävä:

Oppilaat voivat käydä joko lattialle makaamaan (esim. patjoille) tai ottaa hyvän asennon tuolissa. Ohjataan sulkemaan silmät ja hengittämään rauhallisesti viisi kertaa sisään ja ulos.

Harjoituksen taustalla voi soittaa rauhallista instrumentaalimusiikkia.

Opettaja lukee seuraavan mielikuvamatkan:

“Rentouta kehosi lattiaa / tuolia vasten. Keskity hetkeksi omaan rauhalliseen hengitykseen. Tunne, kuinka hengitys kulkee kehossa: sisäänhengityksellä tuo tilaa kylkiluiden väliin ja leventää selkää, uloshengityksellä rentouttaa kehoa lattiaan / tuolille.

Otsa on sileä ja kasvot rennot.”

N. 15 sekunnin tauko.

“Kuuntele hetki tilassa kuuluvia ääniä. Mitä kuulet? Kellon naputusta? Ilmastointilaitteen suhinaa? Askeleita muualta rakennuksesta?”

N. 15 sekunnin tauko.

“Koeta ajatella tilan äänet yhtenäisenä äänimattona. Yksittäiset äänet tulevat ja menevät  – niihin ei tarvitse kiinnittää paljoa huomiota.

Annetaan mielen vaeltaa sellaiseen paikkaan, jossa on hyvä olla. Voisiko paikka olla metsä, ranta, pehmeä sohva… Ajattele asettuvasi paikkaan, jossa juuri sinun on hyvä olla. Missä on sinun lempipaikkasi?”

N. 15 sekunnin tauko.

“Miltä lempipaikassasi paikassa tuntuu: onko siellä valoisaa vai hämärää, onko viileää vai lämmintä, onko alusta pehmeä vai vankka? Tuoksuuko lempipaikassasi joltain? Kuuluuko siellä jotakin ääniä? Onko lempipaikassasi ehkä muita ihmisiä tai olentoja? Miltä paikka tuntuu kehossasi? Viivytään hetki omassa lempipaikassa tutkien sen ympäristöä ajatuksissamme ja havainnoiden aistimaamme.”

N. 1–3 min tauko, riippuen ryhmän keskittymiskyvystä. Tässä vaiheessa mahdollista taustamusiikkia voi laittaa hieman kovemmalle.

“Huomaat, että lempipaikkaasi laskeutuu rautaiset kierreportaat. Portaita pitkin pääset nousemaan takaisin tähän hetkeen ja tähän paikkaan. Voit aina halutessasi palata lempipaikkaasi, mutta nyt on aika nousta portaat.

Hengitä kolme kertaa syvään sisään ja ulos. Liikuttele sormia ja varpaita. Purista kädet kovaa nyrkkiin ja ojenna sormet sitten suoriksi. Avaa silmät. Jos haluat lopuksi venytellä kehoasi, voit tehdä sen vielä.”

Halutessaan oppilaat voivat jakaa jotakin lempipaikastaan harjoituksen päätteeksi.

Tarvikkeet:

  • Rauhallista instrumentaalimusiikkia

Psst. Lempipaikkaharjoituksen voi tehdä myös esim. äidinkielen- tai kuvataidetunnin aluksi ja hakea lempipaikasta inspiraatiota tarinaan, runoon tai taideteokseen.