Askartelutehtävä: Tunteiden käsikirja

Tehtävässä pohditaan itselle haastavia tunteita ja sitä, mikä tilanteissa helpottaa. Tehtävässä syntyy askarreltu pienlehti.

Pienlehden eli zinen toteutuksessa tyyli on vapaa: voi kirjoittaa, piirtää, leikata ja liimata tai yhdistellä kaikkia näitä.

Oppilaat voivat toteuttaa tehtävän joko luokassa tai kotitehtävänä Lapsen oikeuksien viikon aikana.

Tehtävä:

Taittele zine eli pienlehti A4- tai A3-kokoisesta paperista zine-ohjeen mukaan (pdf).

Taitellussa pienlehdessä on kolme sisäaukeamaa sekä etu- ja takakansi. Taitteluosuuden voi halutessaan tehdä yhdessä oppitunnilla.

Pohdi kolme tyypillistä tilannetta, jossa itselläsi saattaa herätä vaikeilta tuntuvia tunteita tai syntyä ristiriitoja esim. perheen tai kavereiden kanssa. Esimerkiksi: “En saa aikaiseksi, kun pitäisi tehdä läksyt”, “Suutun, kun pitäisi lopettaa pelaaminen”, “Illalla on vaikeaa rauhoittua nukkumaan” jne.

Pohdi keinoja, joista voisit saada tilanteissasi apua. Esimerkiksi: “Laitan ajastimen päälle ja työskentelen 15 minuuttia ilman mitään häiriöitä”, “Juttelen olostani jollekin” jne.

  • Piirrä, kirjoita, leikkaa ja liimaa jokaisen aukeaman ensimmäiselle sivulle yksi pohtimistasi kolmesta tilanteesta.
  • Piirrä, kirjoita, leikkaa ja liimaa jokaisen aukeaman toiselle sivulle yksi pohtimistasi kolmesta keinosta helpottaa tilannetta.
  • Lopuksi taiteile etu- ja takakansi: anna tunteiden käsikirjallesi nimi ja kirjoita takakanteen lyhyt, yhden tai kahden lauseen kuvaus siitä, mihin tilanteisiin pienlehti tarjoaa apua.

Pienlehti muistuttaa sinua vaikeissa tilanteissa tai tunnemyrskyissä niistä keinoista, jotka voivat siinä hetkessä auttaa.

Tarvikkeet:

  • A3- tai A4-paperiarkki, tarvikkeita taiteiluun, esim. värikyniä, tusseja, vanhoja aikakausilehtiä, sakset, liimaa, Zinen taitteluohje (pdf).

Psst. Zineihin voit tutustua tarkemmin esim. Zineton-pienlehtihaasteen sivuilla (zineton.com)