Tunteiden saaret

Ei määriteltyä kestoa

Tehtävän alustus:

Pohditaan yhdessä, mitä tunteet ovat? Tunne on jokaisen oma, eikä kukaan ei voi sanoa sinulle, miten sinun pitää tuntea. Kaikki tunteet ovat sallittuja, eikä niitä tarvitse koskaan hävetä.

Miltä turvallisuus tuntuu? Miltä turvattomuus tuntuu? Muistutetaan oppilaita siitä, että lapsella on oikeus elää turvassa ja kokea turvallisuutta ja että aikuisten tehtävä on suojella lasta.

Myös pelko on tunne, vaikka se tuntuukin joskus isommalta. Jokaista meitä pelottaa jokin. Omia tai toisten pelkoja ei tule koskaan vähätellä, olivat ne sitten pieniä tai suuria, todellisia tai mielikuvitusta.

Tehtävän toteutus:

Jaetaan luokka 5 ryhmään ja viidelle erilliselle pisteelle eli “saarelle”. Jokaisella pisteellä tulee olla oma tunne kirjattuna isolle paperille ja kyniä. Nämä tunteet ovat: ilo, suru, viha, hämmästys ja pelko. Tehtävänä on kirjoittaa paperille tilanteita, jotka aiheuttavat kyseisiä tunteita.

Huomataan, että erilaiset tilanteet aiheuttavat erilaisia tunteita. Yhteisesti voidaan keskustella tunteiden käsittelystä ja hallinnasta.

Tehtävää voidaan jatkaa siten, että seuraavalla kierroksella mietitään lauluja ja kappaleita, jotka liittyvät kyseisiin tunteisiin. Yhteisesti voidaan valita jokin kappale vaikka kuunneltavaksi.