Lapset mukaan töihin -päivä koulussa

Lapset mukaan töihin -päivänä perinteisesti vieraillaan vanhemman tai muun lähiaikuisen työpaikalla, mutta teemapäivän vietto onnistuu myös koulussa! Päivää vietetään tänä vuonna perjantaina 24.11.2023. Kaikki luokka-asteet voivat osallistua.

Tehtävät:

Seuraavissa kolmessa tehtävässä kouluun jääneet oppilaat voivat tutustua työelämään ja eri ammatteihin koulunpenkiltä ja lähiympäristöstään käsin.

1. Suunnitellaan oppitunti -tehtävä

Millainen olisi koulupäivä, jos oppilaat saisivat päättää? Mitä voisi pitää sisällään oppilaiden suunnittelema oppitunti? Astutaan opettajan saappaisiin ja suunnitellaan seuraavan viikon oppitunti tai oppitunnin osanen opettajan sijaan. Oppilaat vetävät oppitunnin tai suunnittelemansa osan oppituntia seuraavalla viikolla koko luokalle tai sovitun mukaan esim. rinnakkais- tai kummiluokalle.

Oppitunti voi sisältää esimerkiksi:

 • Lasten mielestä kiinnostavan tavan kertoa perustiedot käsiteltävästä aiheesta. Voit hyödyntää halutessasi verkkosivuja, videoita, podcasteja, uutisia jne. Muista kuitenkin lähdekritiikki.
 • Tunnilla itsenäisesti tehtäviä pari- tai ryhmätehtäviä aiheesta.
 • Lopun yhteisen osion, jossa varmistetaan jollakin tavalla, että kaikki ovat ymmärtäneet ja oppineet käsiteltävän asian.
 • Pienen kotitehtävän aiheesta.

Ryhmän koosta riippuen luokka voidaan jakaa pienryhmiin, joista kukin suunnittelee yhden osuuden oppitunnista. Lopuksi suunnitelmista voidaan koota kokonainen oppituntikokonaisuus. Mikäli aikaa on vähän, voidaan suunnitella vain yksi osa oppituntia.

2. Kerro sun työstä! -haastattelu

Mistä mahtaa koostua koulun keittäjän, kuraattorin tai rehtorin työpäivä? Entä mikä on läheisen kirjaston tai ruokakaupan työntekijän mielestä parasta hänen ammatissaan?

Oppilaat jalkautuvat haastattelemaan oman koulunsa ja lähipalveluidensa aikuisia heidän työstään.

Keksi haastattelukysymykset itse tai hyödynnä kysymyslistaa:

 • Mitä teet työksesi?
 • Kauanko olet ollut tässä työssä?
 • Mitä opiskelit?
 • Mikä työssäsi on parasta?
 • Mikä työssäsi on haastavaa tai ikävää?
 • Millainen ihminen viihtyy työtehtävissäsi?
 • Mitä työtehtäviä päivääsi kuuluu tänään?

Tulosta valmis kysymyslista (pdf)

Haastatteluista voi koota uutisjutun tai lyhyen reportaasivideon. Mikäli kuvaatte reportaasivideon, varmistattehan, että haastateltavalle sopii tulla kuvatuksi.

3. Tutustumiskäynnillä -vierailutehtävä

Mihin ammattiin tai mihin työpaikkaan luokkanne haluaisi tutustua? Suunnitelkaa Lapsen oikeuksien viikon perjantaille vierailukäynti läheiseen yritykseen tai organisaatioon, tai kutsukaa mielenkiintoinen henkilö koululle kertomaan työstään.

Vinkkejä vierailun järjestämiseen löytyy Lapset mukaan töihin -päivän sivuilta: lapsetmukaantoihin.fi. Löydät sivuilta myös lisätietoa Lapset mukaan töihin -päivästä.