Tehtävä: Meemi
25 min
Alustus:
Meemit ovat huumoria, mutta niissä on usein taustalla jokin vakavampi ajatus.
”Meemi” tulee kreikan sanaa mimeme, joka viittaa matkimiseen. Sen lanseerasi 1970-luvun puolivälissä evoluutiobiologi Richard Dawkins. Meemi toimii kuten geeni, se toisintaa.
Periaatteessa meemi voi olla missä tahansa muodossa, mutta tyypillisesti se on yhden tai muutaman kuvan muodostama visuaalinen esitys, johon on lisätty tekstiä. Kuvat ja teksti eivät yleensä liity suoraan toisiinsa, ja hauskuus syntyy kuvan ja siihen liitetyn tekstin yhdistelmästä.
Katsokaa yhdessä muutamia netistä löytyviä meemejä. Mitkä niistä ovat oppilaiden mielestä erityisen osuvia ja mikä tekee niistä onnistuneita?
Tehtävän toteutus:
Tee oma turvalliseen elämään liittyvä meemi jollain internetistä löytyvällä ilmaisella meemikoneella (esim. https://imgflip.com/memegenerator) tai muulla ohjelmalla tai paperille piirtämällä ja leikkaamalla ja liimaamalla. Esittele meemisi muulle ryhmälle. Keskustelkaa yhdessä meemeistä ja niiden esille nostamista viesteistä.
Voitte halutessanne tehdä meemeistä luokan seinälle näyttelyn tai postata ne someen koulun tai oppilaiden omilta tileiltä. Käyttäkää postauksissa hashtageja #MunTurvallisuus #SunTurvallisuus. Voitte halutessanne tägätä Lapsen oikeuksien sometilin (Twitter: @LapsenOikeudet, IG: @lapsenoikeudet)
Tausta-aineistona voi käyttää esim. Voima.fin Tarinankerronta on osa sotaa -artikkelia.
Tunnin päätteeksi opettaja muistuttaa koulun turvallisuussäännöistä, kiusaamisen ja syrjinnän vastaisista linjauksista sekä siitä, kenen puoleen nuori voi kääntyä, jos hänen turvallisuutensa vaarantuu. Näitä voidaan myös listata yhdessä taululle.
Listattavia tahoja voivat olla esimerkiksi:
- Läheiset aikuiset
- Opettajat ja kuraattorit
- Chat-palvelut, kuten Apuu, Sekasin, Solmussa, Nuorten exit, Netari, Väestöliiton Poikien puhelin tai MLL:n Nuortennetti
- Nuorten mielenterveystalo
- Seri-tukikeskus seksuaalista väkivaltaa kokeneille
- Lasinen lapsuus -nettipalvelu
- Keijun varjo -nettipalvelu nuorille naisille, jotka tarvitsevat tukea itsesäätelyn kanssa
- Sinuiksi.fi, jossa voi kysyä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta
- Nettisyli, joka tarjoaa tukea syömishäiriöstä toipumiseen
- Nuorten Turvasatama, joka toimii Discordissa erityisesti lastensuojelun asiakkaiden tukena
- Tyttöjen ja poikien talot
- Nettipoliisi
- Rikosuhripäivystys RIKU
- Etsivä nettityö
- Oman kunnan sosiaali- ja kriisipäivystys