Tehtävä: Meemi

25 min

Alustus:

Meemit ovat huumoria, mutta niissä on usein taustalla jokin vakavampi ajatus.

”Meemi” tulee kreikan sanaa mimeme, joka viittaa matkimiseen. Sen lanseerasi 1970-luvun puolivälissä evoluutiobiologi Richard Dawkins. Meemi toimii kuten geeni, se toisintaa.

Periaatteessa meemi voi olla missä tahansa muodossa, mutta tyypillisesti se on yhden tai muutaman kuvan muodostama visuaalinen esitys, johon on lisätty tekstiä. Kuvat ja teksti eivät yleensä liity suoraan toisiinsa, ja hauskuus syntyy kuvan ja siihen liitetyn tekstin yhdistelmästä.

Katsokaa yhdessä muutamia netistä löytyviä meemejä. Mitkä niistä ovat oppilaiden mielestä erityisen osuvia ja mikä tekee niistä onnistuneita?

Tehtävän toteutus:

Tee oma hyvinvointiin liittyvä meemi jollain internetistä löytyvällä ilmaisella meemikoneella (esim. https://imgflip.com/memegenerator) tai muulla ohjelmalla tai paperille piirtämällä ja leikkaamalla ja liimaamalla. Esittele meemisi muulle ryhmälle. Keskustelkaa yhdessä meemeistä ja niiden esille nostamista viesteistä.

Voitte halutessanne tehdä meemeistä luokan seinälle näyttelyn tai postata ne someen koulun tai oppilaiden omilta tileiltä. Käyttäkää postauksissa hashtageja #SaanVoidaHyvin #SaatVoidaHyvin. Voitte halutessanne tägätä Lapsen oikeuksien sometilin (Twitter: @LapsenOikeudet, IG: @lapsenoikeudet)

Tausta-aineistona voi käyttää esim. Voima.fin Tarinankerronta on osa sotaa -artikkelia.