Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 14.11.–20.11.2022. Lapsen oikeuksien viikon materiaalit varhaiskasvatukseen löydät nyt Lapsenoikeuksienviikko.fi-sivustolta! Tänä vuonna viikon teemana on lapsen oikeus turvallisuuteen – #MunTurvallisuus #SunTurvallisuus. Teemaviikolla pohditaan yhdessä aikuisten ja lasten kanssa turvallisuutta sekä sitä, miten se lasten elämässä toteutuu ja miten me jokainen voimme sitä aktiivisesti vahvistaa.

Lapsen oikeuksien viestintäverkosto tarjoaa maksutonta materiaalia, tehtäviä ja vinkkejä lasten turvallisuuden ja lapsen oikeuksien käsittelyyn. Kaikki materiaalit ovat vapaasti käytettävissä. Varhaiskasvatuksen yksiköille tarkoitetut materiaalit löytyvät lapsenoikeuksienviikko.fi -verkkosivuilta. Sivuilta löytyvät myös taustamateriaalit Lapsen oikeuksien sopimuksesta ja turvallisuusteemasta.

Tiukun johdolla viikon viettoon!

Lapsen oikeuksien viikkoon varhaiskasvatusikäiset lapset johdattelee aiemmista vuosista tuttu Tiuku. Tiuku-hahmo on syntynyt yhdessä lasten kanssa – heidän ajatuksistaan ja toiveistaan. Tiuku asuu Hupsis-metsässä ja lähettää lapsille kirjeen jokaisena Lapsen oikeuksien viikon arkipäivänä. Jokaisessa kirjeessä on vinkkejä päivän viettoon. Kirjeiden johdattelemana viikkoon voi osallistua joka päivä.

Tänä vuonna Hupsis-metsässä on erityisen jännittävää, kun Tiuku tapaa uuden ystävän, jonka lapset ovat hänelle luoneet viime vuoden Lapsen oikeuksien viikolla. Kuka ja millainen se mahtaa olla? Mistä se on tullut ja ketkä lapset sen ovat suunnitelleet? Tämä kaikki paljastuu Tiukun kirjeitä lukemalla. Malttamattomimmat voivat käydä kurkistamassa jo etukäteen uuden hahmon esittelyn blogistamme.

Kirjeiden tehtävävinkeistä löytyy tänä vuonna muun muassa turvataitojen käsittelyä, pelkojen piirtämistä, laavavuori-leikki, vuorovaikutus- ja tunnetaitojen harjoittelua sekä mielipideleikki.

Materiaaleista löytyvät myös tutut Lapsen oikeuksien laulu, Hupsis-metsän kartta sekä askartelu- ja väritystehtävät, joita voi viikolla hyödyntää.

Ota lapset mukaan viikon suunnitteluun ja kerro osallistumisestanne muillekin!

Ota lapset mukaan viikon suunnitteluun, sillä osallisuus on lapsen oikeus, ja tehkää yhdessä lasten kanssa aivan omannäköisenne viikko! Voitte järjestää myös ihan oman Lapsen oikeuksien päivän juhlan!

Kerrothan sosiaalisessa mediassa, että osallistutte Lapsen oikeuksien viikkoon ja haasta muutkin mukaan! Viestintämateriaaleistamme löydät kuvia käytettäväksi somessa. Muista käyttää hashtageja: #MunTurvallisuus #SunTurvallisuus. Tulosta materiaaleista myös upea “Turvallisuuden liikennepuisto” -juliste varhaisyksikkönne seinälle. Vinkkaa viikosta kollegoillesi – vielä kerkeää ilmoittautua mukaan!

Lapsen oikeuksien viikon järjestää Lapsen oikeuksien viestintäverkosto, jota koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu.  Lapsen oikeuksien viikon tavoitteena varhaiskasvatuksessa on, että lapset ja varhaiskasvatuksen henkilöstö tuntevat YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen paremmin ja soveltavat sopimuksen velvoitteita päiväkotien ja muiden varhaiskasvatusyksiköiden arjessa ja kaikissa kasvatuskäytännöissä.

Toivotamme teille hyvää Lapsen oikeuksien viikkoa!

 

Lue lisää:

Lisätietoja:

Laura Sareskoski
viestintäasiantuntija
Lastensuojelun Keskusliitto
laura.sareskoski@lskl.fi
puh. 050 310 3086