""

Veckan för barnens rättigheter firas 14.11–20.11.2022! Nu finner du materialet för småbarnspedagogiken på webbplatsen Veckanforbarnetsrattigheter.fi. I år är temat för Veckan för barnets rättigheter trygghet – #MinTrygghet #DinTrygghet. Temaveckan bjuder in alla vuxna och barn att tillsammans fundera på trygghet och hur den förverkligas i barnens liv och hur vi alla aktivt kan stärka den.

Kommunikationsnätverket för barnets rättigheter ger avgiftsfritt material, uppgifter och tips för att ta upp barnens trygghet och barnets rättigheter. Allt material får användas fritt. Materialet som är avsett för enheter inom småbarnspedagogiken finns på webbplatsen veckanforbarnetsrattigheter.fi. På webbplatsen finns också bakgrundsmaterial om konventionen om barnets rättigheter och trygghetstemat.

Tiuku introducerar till firandet av veckan!

Tiuku introducerar barnen i den småbarnspedagogiska åldern i Veckan för barnets rättigheter. Tiuku är bekant från tidigare år. Figuren Tiuku har skapats tillsammans med barnen – utifrån deras tankar och önskemål. Tiuku bor i Hoppsan-skogen och skickar under Veckan för barnets rättigheter ett brev till barnen varje vardag. Varje brev innehåller tips för att fira dagen. Under den vecka som breven introducerar kan ni delta varje dag.

I år är det särskilt spännande i Hoppsan-skogen när Tiuku träffar en ny vän som barnen har skapat för Tiuku under Veckan för barnets rättigheter i fjol. Vem och hurdan är den nya vännen? Var kommer den ifrån och vilka barn har planerat den? Allt detta får ni veta när ni läser Tiukus brev. De mest otåliga kan redan i förväg ta en titt på introduktionen av den nya karaktären i vår blogg.

I år innehåller breven tips om uppgifter bland annat gällande hantering av trygghetsfärdigheter, tecknande av rädslor, Lavaberg-leken, övningar i interaktionsfärdigheter och känslomässiga färdigheter samt åsiktslekar.

Materialet innehåller också den bekanta Sången om barnets rättigheter (på finska), en karta över Hoppsan-skogen samt pyssel- och teckningsuppgifter, som ni kan utnyttja under veckan.

Ta med barnen i planeringen av veckan och berätta också för andra att ni deltar!

Ta med barnen i planeringen av veckan, för delaktighet är en av barnens rättigheter, och gör tillsammans med barnen en vecka helt i er egen smak! Ni kan också ordna en egen festdag på Barnkonventionsdagen!

Berätta gärna i sociala medier att ni deltar i Veckan för barnets rättigheter och att ni också utmanar andra att delta! I vårt kommunikationsmaterial hittar ni bilder som kan ni använda i sociala medier. Kom ihåg att använda taggarna: #MinTrygghet #DinTrygghet. Skriv också ut den fina affischen ”Säkerhetens trafikpark” som du finner i materialbanken. Ni kan sätta den upp på er vägg. Tipsa dina kolleger om veckan – ännu hinner man anmäla sig!

Veckan för barnets rättigheter ordnas av Kommunikationsnätverket för barnets rättigheter, som samordnas av Centralförbundet för Barnskydd och leds av barnombudsmannen.  Målet för Veckan för barnets rättigheter inom småbarnspedagogiken är att barnen och personalen inom småbarnspedagogiken bättre ska känna till FN:s konvention om barnets rättigheter och tillämpa konventionens skyldigheter i daghemmens och andra småbarnspedagogiska enheters vardag och i all pedagogisk praxis.

Vi önskar att ni har en trevlig Veckan för barnens rättigheter!

 

Läs mer:

Mer information:

Laura Sareskoski
kommunikationsexpert
Centralförbundet för Barnskydd
laura.sareskoski@lskl.fi
tfn 050 310 3086