Lapsi työmaakypärä päässä näyttää peukkua ylös.

Jokaisella lapsella on oikeus siihen, että elämässä on läsnä luotettava ja turvallinen aikuinen. Monen aikuisen on kuitenkin sovitettava yhteen työ- ja perhe-elämä. Lapset mukaan töihin -päivä tarjoaa mahdollisuuden kuulla myös lasten ajatuksia työn ja perheen yhteensovittamisesta ja rakentaa näin parempaa ja kestävämpää työelämää. Lapset mukaan töihin -päivää vietetään Lapsen oikeuksien viikon perjantaina 24.11.2023.

Tälläkin hetkellä lukemattomat vanhemmat, isovanhemmat, kummit ja monet muut aikuiset tekevät parhaansa sen eteen, että heillä olisi aidosti aikaa omille lapsille tai muille läheisille lapsille. Kuitenkin monilla aikuisilla menee paljon aikaa ja energiaa myös töissä, ja voi tuntua siltä, että tunnit loppuvat päivistä kesken. Ajatukset voivat askarrella työasioiden parissa ja energiataso olla muutenkin matalalla. Työpaikkojen käytäntöjä kehittämällä voimme rakentaa maailmaa, jossa aikuisella on mahdollista olla täysipainoisesti sekä vanhempi että työntekijä.

Sujuva työn ja perheen yhteensovittaminen on kaikkien etu

Tässä kaikessa on kysymys pitkälti asioiden yhteensovittamisesta. Työ ja perhe ovat monen elämässä ne kaksi suurinta ja tärkeintä asiaa. Onnistunut yhteensovittaminen on kyllä mahdollista, mutta se vaatii yhteistyötä ja kaikinpuolista ymmärrystä. Lapset mukaan töihin -päivässä lapset ja perheelliset työntekijät tulevat nähdyiksi, ja sitä kautta heidät on myös mahdollista huomioida paremmin.

Tarvitsemme perhemyönteisemmän työelämän. Työpaikat voivat tukea perheellisiä työntekijöitään esimerkiksi tarjoamalla joustavuutta työn järjestelyihin, kuten työaikoihin ja lomien suunnitteluun. Perhemyönteisyydessä on kysymys arvoista. Omalla toiminnallaan työpaikoilla on mahdollisuus ilmaista se, että he ovat työntekijöidensä puolella ja haluavat tukea heitä erilaisissa tilanteissa. Työntekijät kyllä huomaavat sen, ja vaikutukset usein nähdään lisääntyneenä työhyvinvointina.

Lapset ja työpaikat kohtaavat Lapset mukaan töihin -päivässä

Omassa työssäni järjestän Lapset mukaan töihin -päivää. Osallistuvat työpaikat voivat halutessaan järjestää lapsille vapaamuotoista ohjelmaa, ja samalla lapset pääsevät näkemään mitä aikuiset tekevät töissä. Lapset ja perheelliset työntekijät tulevat huomioiduiksi työpaikoilla ja työpaikat voivat oppia lapsilta uutta. Lapset voivat esimerkiksi kertoa millainen olisi heidän mielestään hyvä työpaikka.

Perhemyönteistä työelämää ei luoda yhdessä teemapäivässä, mutta on tärkeää herättää keskustelua työelämän käytännöistä ja mahdollisuuksista tukea perheellisiä työntekijöitä. Lapsien hyvinvointi on meidän jokaisen asia. Pienikin teko perhemyönteisemmän työelämän puolesta on askel kohti yhteiskuntaa, jossa jokaisen lapsen elämässä on luotettava ja turvallinen aikuinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *