Lapsen oikeuksien viestintäverkosto valitsi vuoden 2020 teemaksi lapsen oikeuden tulevaisuuteen. Vaikka moni idea ja suunnitelma on koronaepidemian myötä lentänyt romukoppaan, on tämä aihe vielä entistäkin ajankohtaisempi.

Lapsen oikeuksien viikko tulee tänäkin vuonna ja vuoden teemaksi on valittu lapsen oikeus tulevaisuuteen. Se on sateenvarjoteema, jota voi lähestyä monen eri sopimusartiklan kautta.

Teeman valintaan vaikutti merkittävästi lasten ja nuorten kasvava huoli ympäristöstä, erityisesti ilmastonmuutoksesta. Vaikka lapsen oikeuksien sopimusta kirjoitettaessa ilmastonmuutoskeskustelu ei ollutkaan nykyisenlaajuista, on sopimuksessa huomioitu pilaantumaton ympäristö lapsen kasvuolosuhteiden turvaajana (24 artikla).

Viestintäverkosto haluaa rohkaista aikuisia tarttumaan lasten ja nuorten tärkeänä pitämään aiheeseen yhdessä näiden kanssa.

Parempi maailma on mahdollinen

Haluamme erityisesti vahvistaa lasten ja nuorten uskoa paremman maailman rakentamiseen ja sitä kautta luoda tilaa myönteisille tulevaisuuskuville. Mitä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja pysäyttämiseksi voi tehdä omassa arjessa ja kotona, entä koulussa? Miten kunnat jo muuttavat toimintaansa hiilineutraaliksi, entä millaisia ratkaisuja tieteentekijät ovat löytäneet?

Lapsen oikeus elämään ja kehittymiseen (6 artikla) taas liittyy vahvasti oppimiseen ja unelma-ammatteihin, mutta myös esimerkiksi mielenterveyspalvelujen saatavuuteen, johon nuoret itse ovat useissa eri yhteyksissä toivoneet parannuksia.

Perheitä tukemalla taas voidaan vahvistaa lapsen kasvuolosuhteita ja valaa uskoa tulevaan silloinkin, kun olosuhteet ympärillä kuormittavat vanhempia.

Lasten ja nuorten moninaisuus ja erilaiset kasvuympäristöt tuovat teemaan yhdenvertaisuusnäkökulman (2 artikla). Kenelle tulevaisuus näyttää valoisalta, kenen haaveiden edessä on tummia pilviä? Onko kotiseudulla työpaikkoja vielä silloin, kun itse on aikuinen ja haluaa perustaa sinne perheen? Ketä ensi viikkokin huolestuttaa niin paljon, etteivät voimat riitä pohtia pidemmälle? Miltä tulevaisuuden unelmat ja kuvat näyttävät eri puolilla maailmaa?

Halusimme selvittää lasten ja nuorten ajatuksia teemasta jo ennen lapsen oikeuksien viikkoa. Siksi vierailimme talven aikana koululuokissa eri puolilla Suomea ja tapasimme eri-ikäisiä koululaisia. Heidän tulevaisuuskuvissaan näkyivät toiveet tavallisesta, hyvästä elämästä: mukava koti, perhe ja ystävät, mieluinen työ ja kiva vapaa-aika.

Tulevaisuuden asuinympäristöjä askarrellessa puheessa kuului huoli ympäristöstä, mutta myös tieto siitä, että ratkaisuja etsitään jo.

Jokaisen lapsen pitää uskaltaa unelmoida

Ja sitten alkoi koronaepidemia ja maailma näytti yhtäkkiä aivan erilaiselta.

Ensimmäisellä viikolla etätöissä mietimme, miten tartumme tulevaisuusteemaan nyt, kun tulevasta kesästäkään ei tiedä. Samalla tunsimme kuitenkin vahvasti, että tulevaisuudesta puhuminen on entistäkin tärkeämpää. Lasten ja nuorten säätiön selvityksen  mukaan yläkoululaiset ajattelevat tulevaisuutta nyt enemmän kuin aiemmin.

On varmistettava, että myös koronaepidemian jälkeisessä Suomessa jokainen lapsi ja nuori uskaltaa unelmoida ja saa eväät rakentaa omanlaistaan tulevaisuutta. Siksi päätimme jatkaa vuoden suunnittelua, epävarmuuksien kanssa eläen.

Vielä emme tiedä, miten pitkäksi poikkeusolot venyvät ja miten voimakkaasti tämä aika tulee vaikuttamaan lasten ja nuorten hyvinvointiin. Emme tiedä, millaisen jäljen epidemia jättää heidän tulevaisuuskuviinsa ja toiveisiinsa. Toivon kuitenkin sydämeni pohjasta, että vuosien päästä tätä aikaa muistellaan esimerkkinä siitä, kuinka suurista, globaaleista ongelmista voidaan selvitä. Että kevät 2020 olisi muistutus siitä, miten paljoon ihmiset ovat valmiita pitääkseen toisistaan huolta.

Sillä sellaisessa maailmassa me voimme turvata jokaisen lapsen oikeuden tulevaisuuteen.

#oikeustulevaisuuteen #rätttillframtiden

Lapsen oikeuksien päivä on 20.11. Koko viikon ajan (16. – 22.11.2020) vietetään lapsen oikeuksien viikkoa. Se on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Viikon järjestää Lapsen oikeuksien viestinnän yhteistyöverkosto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *