Kouluissa vietetään Lapsen oikeuksien teemaviikkoa marraskuussa 

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään ympäri maailman vuosittain 20.11. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen kunniaksi.  

Nyt lapsi- ja nuorisojärjestöt, lapsiasiavaltuutetun toimisto, seurakuntien ja valtion toimijat haastavat kaikki Suomen alakoulut mukaan viettämään Suomen ensimmäistä Lapsen oikeuksien viikkoa 19.-23.11.2018.  

Lapsen oikeuksien viikko on kouluille suunnattu toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien tunnettuutta oppilaiden, opettajien ja kouluhenkilökunnan keskuudessa yhteisen tekemisen kautta. 

Oppilaiden kuuntelu kannattaa! 

Viikon teema on osallisuus. Lapsen kuulemiseen velvoittaa niin Lapsen oikeuksien sopimus, perustuslaki kuin opetussuunnitelman perusteetkin. Kun lapset saavat itse osallistua päättämään koulumaailman asioista ja heidän mielipiteitään kuunnellaan, viihtyvät he koulussa paremmin. Myös koulun ilmapiiri paranee ja koko koulu pystyy tekemään parempia päätöksiä yhteistyössä. Osallisuus ei tarkoita kuitenkaan sitä, että lapset saavat päättää kaikesta. Lapsen etu ja mielipide ovat eri asioita, ja lopullisen päätöksen tekee aina aikuinen.  

Viikkoon voi osallistua monella tavalla! 

Koulut voivat osallistua viikkoon usealla eri tavalla: yhden oppitunnin, yhden koulupäivän tai vaikka koko viikon ajan. Koulut saavat valmiita tuntisuunnitelmia, toiminnallisia tehtäviä sekä oppimateriaaleja ja vinkkejä siitä mitä osallisuus tarkoittaa ja kuinka sitä voi koulumaailmassa edistää.  

Tehtävien ja materiaalien valmistukseen on osallistunut joukko opettajia eri puolelta Suomea sekä lapsia Tampereen lasten parlamentista.  

Tutustu Lapsen oikeuksien viikkoon osoitteessa: www.lapsenoikeuksienviikko.fi 

Ps. Muistathan myös nostaa koulun lipun salkoon Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi 20.11.! 

Lapsen oikeuksien viikon järjestää Kansallinen lapsen oikeuksien viestintäverkosto. Verkostossa ovat mukana lapsiasiavaltuutetun toimisto, Suomen UNICEF ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset, World Vision, Liikkuva koulu -ohjelma, Nuori kirkko ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Yhden Vanhemman Perheiden liitto, Plan Suomi, Parasta Lapsille, Pienperheyhdistys, Helsinki Missio, Opetushallitus, Lastenkulttuurikeskusten liitto, Ensi- ja turvakotien liitto, Marttaliitto ry, Lastenneurologian hoitajat ry, SOS-Lapsikylä, Vanhempainliitto, Suomen Nuorisoseurat ry, Väestöliitto. Verkostoa koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto. 

 

Lisätietoja:  

Viestinnän asiantuntija Hanna-Mari Järvinen
Lastensuojelun Keskusliitto
puh. 044 329 0029
hanna-mari.jarvinen@lskl.fi
www.lapsenoikeudet.fi
www.lapsenoikeuksienviikko.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *