Tummaihoinen nuori kirjoittaa muistiinpanioja lehtiöön, kasvot eivät näy.

Me olemme nuoria Planin maahanmuuttajanuorten vaikuttajaryhmästä. Me haluamme muuttaa ja vaikuttaa ihmisten ajatuksiin nuorten elämästä. Siksi haluamme kertoa teille, että nuoren elämä on myös vaikeaa. Nuorten kokema stressi aiheuttaa väsymystä ja mielenterveysongelmia sekä vaikeuksia keskittyä, joka aiheuttaa taas lisää koulustressiä.

Tästä blogista saat selville, mitä meille nuorille tapahtuu ja miten voit paremmin tukea meitä. On parempi, että aikuiset ovat näistä asioista tietoisia, jotta he voivat auttaa ennen kuin on liian myöhäistä.

Koulu ei ole helppoa ja se on stressaavaa nuorille

Koulussa pitää keskittyä 6–8 tuntia päivässä ja seurata aktiivisesti, mitä opettaja sanoo ja mitä pitää tehdä. Sen lisäksi on myös kotiläksyä ja kotityötä, jonka takia ei ehdi ottaa harrastuksia.

Opiskelemme paljon erilaisia vaikeita aineita, mutta niillä ei vaikuta olevan hyötyä arjessa. Koulussa ei myöskään opeteta tärkeitä taitoja, kuten esimerkiksi rahan säästämistä tai ajanhallintaa. Opiskelu on myös vaikeaa kielen takia, sillä kaikki eivät osaa suomea äidinkielenä.

Koulussa on myös vaikeita asioita, kuten kiusaaminen. Kiusattu  jää usein yksin, mikä saa kiusatun ajattelemaan, että hänessä on jotain vikaa. Tämä vaikuttaa nuorten itsetuntoon. Joillekin nuorille voi olla vaikeaa puhua näistä asioista esimerkiksi opettajalle.

Nämä kaikki asiat vaikuttavat meihin joka päivä ja aiheuttavat meille surullisia tunteita ja negatiivisia ajatuksia. Jos emme tee jotain näille asioille, niin ne voivat mennä pahemmiksi.

Vanhempien suuret odotukset aiheuttavat paineita nuorille

Vanhemmat haluavat parantaa lastensa elämää, mutta suuret odotukset stressaavat nuoria. Vaikka aikuiset haluavat vain parasta, he auttavat nuoria heidän näkökulmasta sen sijaan, että kuuntelevat ja kysyvät nuorilta, mitä apua he tarvitsevat.

Vanhemmat haluavat, että lapset onnistuvat hyvin koulussa ja auttavat kotitöissä. Vanhempien pitäisi auttaa nuoria tasapainottamaan näitä eikä vaatia liikaa silloin, kun on esimerkiksi liian paljon kotiläksyä. He vertaavat heidän lapsiaan muihin nuoriin ja he eivät kerro omille lapsilleen, että he ovat tärkeitä. Kaikille näillä ongelmilla on yhteinen ratkaisu: parempi kommunikaatio.

Lopuksi kerromme hieman siitä, miten vanhemmat ja opettajat voivat vaikuttaa nuorten hyvinvointiin:

  • Vahvista kommunikaatiota lasten kanssa: ole ymmärtäväinen, positiivinen, rohkaise ja kannustaa meitä. Nämä ovat pieniä tekoja, mutta ne auttavat meitä olemaan motivoituneita elämässä.
  • Normalisoi mielenterveydestä puhuminen. Jotkut ihmiset eivät ota mielenterveysongelmia vakavasti tai ymmärrä, että ihmiset ovat erilaisia ja tarvitsevat erilaista tukea.
  • Kunnioita lasten rajoja. Anna nuorille mahdollisuus valita itse esimerkiksi kouluaineita tai harrastuksia. Älä päätä asioita meidän puolesta.

Vanhempien ja opettajien pitäisi kuunnella nuoria, jos heillä on huolia tai ongelmia. Myös meidän nuorten pitäisi saada aktiivisemmin tuoda omaa ääntä kuuluviin, esimerkiksi osallistumalla vapaaehtoistoimintaan. Aikuiset, kiitos että olette nuorten puolella ja varmistatte, ettemme jää huoliemme kanssa yksin.

Kuva: Unsplash / Kat Stokes – kuvituskuva, ei liity kirjoittajiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *