Oikeus olla minä, eli oma itseni, merkitsee minulle sitä, että saan olla ja ajatella vapaasti, mitä haluan, ja milloin haluan.
Suomessa meidän lastenoikeudet tarkoittavat meille lapsille oikeutta kasvaa ja kehittyä rauhassa, omalla vauhdillamme ja tarpeidemme mukaan. Meidän lasten ja nuorten hyvä mahdollisuus kasvaa vapaina, antaa meille valtavat mahdollisuudet kehittyä elämän jatkumiseen, elämän ylä- ja alamäkiin. Myöhemmin me lapset olemme toivottavasti itsekin vanhempia ja näemme, sekä osaamme, arvostaa lastenoikeuksia ihan uudella tavalla. Sellaisella uudella tavalla, joka näyttäytyy meille onnellisuutena huomata, kuinka meidän omat lapsemme saavat kehittyä, nauraa, itkeä ja oppia.

Jokainen meistä on yhtä arvokas

Oikeus olla minä, antaa meille kaikille oikeuden, suorastaan velvollisuuden, näyttää, miltä meistä oikeasti tuntuu ja mitä me haluamme oikeasti tehdä. Saamme olla se, mitä oikeasti haluamme. Jokainen meistä on yhtä arvokas. Ihmisarvoa ei mitata omaisuutena, eikä maallisena mammonana. Se mitataan herkkyytenä, tuntea ja havaita asiat ja olennot ympärillä kunnioittaen. Se merkitsee sitä, että saamme rakastaa elämäämme ja tehdä itse siihen liittyvät valinnat.

Leikki on lapsen työtä

Lastenoikeudet tarkoittaa meille lapsille mm., ettei meidän tarvitse orjautua töihin tai muihin ”aikuisten menoihin”. Lastenoikeudet tarkoittaa myös, ettei meitä saa fyysisesti tai psyykkisesti satuttaa. Se antaa meille oikeuden vanhempiin ja tukeen perheen ulkopuolelle. Se antaa meille suojan kehoomme ja tunteisiimme. Se tarjoaa meille, ja meidän vanhemmillemme, apua haastaviin tilanteisiin. Suomessa lastenoikeus on sellainen asia, jota ei joka maassa ole lapsille tarjota. Täällä se on totuttu ottamaan itsestäänselvyytenä, mutta sitähän se ei ole. Lastenoikeudet kaipaa aika ajoin kiitollisuutta ihmisiltä ja tunteen, että sitä arvostetaan.

Leikki on lapsen työtä ja siitä me saamme täällä nauttia. Meillä on velvollisuus käydä koulua, meillä on mahdollisuus saada terveydenhoitoa, me saamme olla kiitollisia ja sanoa ääneen, mitä tarvitsemme.

Oikeus olla oma itseni ja oikeus saada olla lapsi on ainutlaatuinen asia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *