Kaksi hymyilevää, tummaveristä nuorta poikaa koulussa. Taustalla näkyy muita ihmisiä.

Miltä tuntuisi, jos sinua olisi yläasteella neuvottu hakemaan lukion sijasta ammattikouluun, vaikka koulumenestyksesi olisi ollut lukiotasoista? Entä jos et saisi kutsua työhaastatteluun pelkästään, koska nimesi on ei-suomalainen? Nämä molemmat tilanteet ovat todellisia meidän kokemia tilanteita. 

Meillä maahanmuuttajilla on usein lähtötilanne se, että tulemme uuteen maahan jättäen kaiken tutun ja turvallisen taaksemme. Kulttuurinormit voivat olla täysin erilaisia lähtien siitä, miten esimerkiksi viranomaisiin suhtaudutaan. Mitä vanhempana Suomeen saapuu, sitä isompi kulttuurishokki se voi olla. Kielen oppiminen on haaste, ja jos osaa esimerkiksi englantia hyvin, voi olla hankalampaa opetella kohdemaan äidinkieli kunnolla.

Koulu on yksi tärkeimmistä kanavista sopeutua kulttuuriin, mutta jos opettajat eivät ota huomioon meidän erilaisia lähtötietoja ja -taitoja, voi kotiutuminen jäädä vajaaksi. Esimerkiksi CV:stä ja työhakemuksesta kerrottaessa ei voi olettaa, että esimerkiksi kaikki maahanmuuttajat tietävät edes perusasioita Suomessa työskentelystä; miten silloin voi olla mahdollista edes alkaa rakentamaan omaa CV:tä.

Mainitsimme äsken, että kouluilla on tärkeä rooli kulttuurin sopeutumisessa ja niissä saatu tieto auttaa ymmärtämään kohdemaan kulttuuria paremmin. Valmistavan opetuksen opettajat saattavat olla ensimmäisiä kohtaamisia kohdemaan ihmisten kanssa ja sillä kohtaamisella on merkitystä. Yhdellä meistä oli ollut lämmin valmistavan luokan opettaja, joka oli tarjonnut apua myös koulun ulkopuolisissa asioissa, joka oli ollut todella tärkeää osana sopeutumista. Samoin harrastuksissa valmentajien rooli on ollut huomattava. Harrastusvalmentajat ovat saattaneet tulla esimerkiksi hakemaan kotoa harrastuspaikalle, jotta pääsisimme harjoituksiin.

Erot kantasuomalaisten suhtautumiseen eri maahanmuuttajaryhmiin voivat olla välillä isot. Opettaja saattaa suhtautua eri tavalla esimerkiksi Lähi-Idästä tuleviin maahanmuuttajiin kuin Venäjältä tuleviin maahanmuuttajiin. Syynä vaihtelevalle kohtelulle voi olla maiden väliset poliittiset suhteet, historia ja ennakkoasenteet. Varsinkin nuorille maahanmuuttajille tämä on haitallista, koska se saattaa vaikuttaa oman arvon ymmärtämiseen ja rakentumiseen. On myös hassua, että konfliktit ja sodat, jotka ovat olleet jo vuosikymmenien ajan ohi, vaikuttavat meidän, tavallisten nuorten kohteluun.

Meille maahanmuuttajille aina sanotaan, kuinka meidän tulisi sopeutua, mikä on tietenkin tärkeää, mutta eikö ole yhtä tärkeää, että kantasuomalaisten tulee sopeutua meihin?

Kuva: Unsplash / Jeswin Thomas – kuvituskuva, ei liity kirjoittajiin 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *