Tänä vuonna lapsen oikeuksien viikon teemana on lapsen oikeus olla oma itsensä. Teema liittyy useisiin lapsen oikeuksien sopimuksen artikloihin.

Erityisen suuri merkitys on artiklalla 2, jossa kielletään syrjintä: lasta ei saa syrjiä hänen tai hänen vanhempiensa ominaisuuksien perusteella.

Syrjintä tarkoittaa, että jotakuta kohdellaan muita huonommin hänen henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella. Tällaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi sukupuoli, ihonväri, kieli, uskonto, varallisuus ja vammaisuus.

Syrjintää on myös sellainen käytös, jolla loukataan jonkun ihmisarvoa ja luodaan halventava, nöyryyttävä tai uhkaava ilmapiiri.

Jokainen lapsi ja nuori on yhtä arvokas

Syrjimättömyysperiaate on ihmisoikeuksien ytimessä.

Se kertoo arvoperustasta: jokainen ihminen on yhtä arvokas. Jokainen lapsi ja nuori on yhtä arvokas. Jokaisen lapsen ja nuoren tulee voida elää hyvää elämää ja kasvaa täyteen mittaansa.

Vaikka syrjintä on sekä kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa että kansallisessa lainsäädännössä yksiselitteisesti kielletty, useat tutkimukset osoittavat, etteivät syrjinnän kokemukset ole lasten ja nuorten arjessa harvinaisia. Syrjintä mitätöi lasta sellaisena kuin hän onSe viestittää, ettei lapsi kuulu joukkoon, ettei hän ole yhtä tärkeä kuin muut.  

Syrjintä on haitallista lapsen ja nuoren hyvinvoinnille ja kehitykselleeikä sitä kuulu eikä tarvitse esimerkiksi sananvapauden verukkeella sietää, sillä sananvapaus ei anna oikeutta syrjiä ketään. Syrjinnän tunnistaminen ja siihen puuttuminen edellyttää usein erilaisten normien ja valtarakenteiden tunnistamista, kriittistä tarkastelua ja haastamista.  

Lapsen oikeuksien viestintäverkoston Saan olla minä –somekampanja muistuttaa sekä lasten oikeuksista että aikuisten velvollisuuksista.

Kampanjan hashtag #saanollaminä muistuttaa lapsen oikeuksien sopimuksen viestistä: jokainen on yhtä arvokas eikä ketään saa syrjiä.

#Saatollasinä taas on lupaus olla syrjimättä ja puuttua syrjintään.

 Haastan kaikki aikuiset ottamaan ja jakamaan somessa kuvan itsestään tuon jälkimmäisen viestin kanssa. 

 Osallistu Saan olla minä -somekampanjaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *