Kolme iloista tyttöä koululuokassa halaavat toisiaan.

Lapsen oikeuksien viikon 2023 koulumateriaali on julkaistu. Viikkoa vietetään 20.–26.11.2023 ja tänä vuonna teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin – #SaanVoidaHyvin #SaatVoidaHyvin. Teemaviikko kutsuu kaikkia aikuisia ja lapsia yhdessä pohtimaan hyvinvointia, erityisesti mielen hyvinvointia, sekä sitä, miten se lasten elämässä toteutuu ja miten me jokainen voimme sitä aktiivisesti vahvistaa.

Lapsen oikeuksien viestintäverkosto tarjoaa kouluille maksutonta opetusmateriaalia, tehtäviä ja vinkkejä lasten hyvinvoinnin ja lapsen oikeuksien käsittelyyn. Kaikki materiaalit ovat vapaasti käytettävissä.

Kouluille tarkoitetut materiaalit löytyvät lapsenoikeuksienviikko.fi -verkkosivuilta.

Koulumateriaalit sisältävät tehtäviä kaikille peruskoulun luokka-asteille. Saamamme palautteen perusteella emme julkaise tänä vuonna kokonaisia tuntisuunnitelmia, vaan jokainen opettaja voi koota parhaaksi näkemänsä kokonaisuuden yksittäisistä tehtävistä. Tehtävissä käsitellään mm. lapsen oikeutta syrjimättömyyteen, mielen hyvinvoinnin vahvistamista arjessa, sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioimista omassa ja toisten elämässä. Uutena lisänä tehtävät, joiden kautta voi jättää terveisiä päättäjille sekä tarjotaan toimintavinkkejä Lapsen mukaan töihin -päivän viettämiseen koulussa. Tämän vuoden sisällöistä voit lukea lisää Opettajan oppaasta.

Sivustolta löytyy myös taustatietoja lapsen oikeuksien sopimuksesta ja hyvinvointiteemasta. Myös tänä vuonna opettajille on julkaistu oma visuaalinen Lapsen oikeuksien viikon tietopaketti (pdf), jonka johdattelemana viikkoa on ilo lähteä viettämään.

Aamunavausvideo, juliste ja somekuvat

Lähempänä Lapsen oikeuksien viikkoa julkaistaan aamunavausvideo koulujen vapaaseen käyttöön. Viestintämateriaaleista löytyy kuvia käytettäväksi sosiaalisessa mediassa sekä Lapsen oikeuksien viikon julisteet tulostukseen.

Tilaa maksuton kouluvierailu lapsen oikeuksista luokallesi! 

Lapsen oikeuksien viestintäverkosto toimii yhteistyössä useiden lasten kanssa työskentelevien tahojen kanssa. Yhteistyökumppaniltamme Plan Suomelta voit varata maksutta lapsen oikeuksien lähettilään vierailulle kouluunne Lapsen oikeuksien viikolla tai muulloin. Plan Suomen lapsen oikeuksien lähettiläät pitävät toiminnallisia ja ikätasoisia oppitunteja lapsen oikeuksista kaikille ikäryhmille. Lue lisää ja tilaa vierailu: www.globaalikoulu.net

Ota lapset mukaan viikon suunnitteluun ja kerro osallistumisestanne muillekin!

Osallisuus on lapsen oikeus, joten otetaan lapset ja nuoret mukaan viikon suunnitteluun! Kertokaa somessa osallistumisestanne Lapsen oikeuksien viikolle ja haastakaa muutkin mukaan! Käyttäkää hashtageja: #SaanVoidaHyvin #SaatVoidaHyvin ja merkitkää @lapsenoikeudet julkaisuihin. Vinkatkaa viikosta myös kollegoille – vielä kerkeää ilmoittautua mukaan!

Mukavaa Lapsen oikeuksien viikkoa!

Lapsen oikeuksien viikon järjestää Lapsen oikeuksien viestintäverkosto, jota koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu.

#LapsenOikeudet #SaanVoidaHyvin #SaatVoidaHyvin

Lisätietoja:

Maria Talvitie, viestinnän asiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto, maria.talvitie@lskl.fi, puh. 040-868 0260