Illustration av en röd, glad Fike.

Barnen i ett österbottniskt daghem planerade en ny figur för Veckan för barnets rättigheter. Tillsammans målade och pysslade barnen en fantasikompis för Tiuku, som för barnen är en bekant maskot från materialet inom småbarnspedagogiken under Veckan för barnets rättigheter.

Tiuku, är själv också en figur som barnen har utvecklat. Ifjol funderade Tiuku under Veckan för barnets rättigheter i det brev som hon skrev till barnen på vad vänskap är och hur man får vänner. Tiuku berättade om sin fantasivän Smulan, som är lika viktig för henne som också alla andra vänner. Tiuku bad att barn inom småbarnspedagogikgrupper planerar och tecknar en fantasivän och att de gärna får skicka den till oss, till Barnets rättigheters e-postlåda. För någon av fantasivännerna kanske hittar vägen till Hoppsan-skogen och Tiuku.

Och visst fick vi mycket post! Barnen deltog ivrigt i väntalkoarbetet och skapade nästan 100 nya fantasivänner till Tiuku! Tiuku var mer än överlycklig, för alla fantasivänner var helt fantastiska! Även vi som är Tiukus assistenter här inom Barnets rättigheters kommunikation beundrade alla fantasivänner som strömmade in. Bland dem alla var vi tvungen att välja en, och den här gången valde vi Fike!

”Fike har händer, så att den kan krama”

Barn som var 3–5 år gamla skapade tillsammans genom att teckna och pyssla Fike i det tvåspråkiga daghemmet Peukaloinen/Tummeliten i Edsevö. I ett meddelande som deras lärare skickade berättade barnen, utöver den teckning de skickade, att Fike har händer så att den kan krama vänner och öron så att den kan lyssna på vad vännerna säger. Fike har också ögon så att Fike kan se och en mun så att den kan hälsa på andra. Dessutom berättade barnen att Fike är snäll och bra på att läsa och att Fikes favoritmat är fisksoppa. Med andra ord är Fike en perfekt figur som tillsammans med oss kan fira Veckan för barnets rättigheter och trygghetstemat i Hoppsan-skogen!

Tiukus nya vän

Illustratören Elise Liikala, som också skapade Tiuku, skapade en helt ny vän för Tiuku av den fantasivän som barnen utvecklat! Hon utarbetade flera modeller och färgversioner av barnens mångfärgade Fike. ”Jag försökte balansera mellan den version som barnen målat och skapa en inbördes färgharmoni hos figurerna och en enhetlig stil”, berättar Liikala. Vi genomförde Fike så att den påminde så som mycket som möjligt om den version som barnen skapat. Men dessutom fick Fike vantar på händerna och strumpor på fötterna, så att den skulle ha det skönt och varmt i det höstväder som råder under Veckan för barnets rättigheter.

Kom och fira Veckan för barnets rättigheter med Tiuku och Fike!

Illustration om Tiuku som springer till sin nya vän Fike.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *