Ett glatt barn ligger på höstlöven och skrattar.

Veckan för barnens rättigheter firas 20.–26.11.2023! Nu finner du materialet för småbarnspedagogiken på webbplatsen Veckanforbarnetsrattigheter.fi. Material för skolor och fritids- och hobbyverksamhet publiceras nästa vecka. 

I år är temat för Veckan för barnets rättigheter välmående – #JagFårMåBra #DuFårMåBra. Temaveckan bjuder in alla vuxna och barn att tillsammans fundera på välmående, hur det förverkligas i barnens liv och hur vi alla aktivt kan stärka det. Särskild uppmärksamhet fästs vid frågor som gäller det psykiska välmåendet.

Kommunikationsnätverket för barnets rättigheter ger gratis material, uppgifter och tips om barnens välmående och barnets rättigheter. Allt material får användas fritt. Materialet som är avsett för enheter inom småbarnspedagogiken finns på webbplatsen veckanforbarnetsrattigheter.fi. På webbplatsen finns också bakgrundsmaterial om konventionen om barnets rättigheter och välmåendetemat.

Målet för Veckan för barnets rättigheter inom småbarnspedagogiken är att barnen och personalen bättre ska känna till FN:s konventionen om barnets rättigheter och tillämpa konventionens skyldigheter i daghemmens och andra småbarnspedagogiska enheternas vardag.

Tiuku och Fike introducerar till firandet av veckan!

Veckan för barnets rättigheter i småbarnspedagogiken introduceras av Tiuku, den bekanta figuren från tidigare år. Tiuku har skapats tillsammans med barnen – utifrån deras tankar och önskemål. Förra året fick vi och de som bor i Hoppsan-skogen träffa Fike, också skapad av barnen själv, som flyttade från Lavaberget. Tiuku skickar under Veckan för barnets rättigheter ett brev till barnen från Hoppsan-skogen varje vardag. Varje brev innehåller tips för att fira dagen. Under veckan kan ni delta i firandet varje dag!

I år innehåller breven tips gällande välmående och känslor, bland annat uppgifterna Kaninens andning, Namnge känslor och Jag är underbar.

Materialet innehåller också den bekanta Sången om barnets rättigheter (på finska), en uppdaterad karta över Hoppsan-skogen samt pyssel- och teckningsuppgifter, som ni kan utnyttja under veckan.

Ta med barnen i planeringen av veckan och berätta också för andra att ni deltar!

Ta med barnen i planeringen av veckan – delaktighet är ju en av barnets rättigheter. Ni kan också ordna en egen fest på Barnkonventionsdagen den 20.11.!

Berätta gärna på sociala medier att ni deltar i Veckan för barnets rättigheter. I vårt kommunikationsmaterial hittar ni bilder som kan ni använda på sociala medier. Kom ihåg att använda taggarna: #JagFårMåBra #DuFårMåBra samt märka @lapsenoikeudet. Skriv också ut våra fina affischer, och sätt dem upp på er vägg.

Tipsa gärna dina kolleger om veckan – ännu hinner man anmäla sig!

Vi önskar att ni har en trevlig Veckan för barnens rättigheter!

Veckan för barnets rättigheter ordnas av Kommunikationsnätverket för barnets rättigheter, som koordineras av Centralförbundet för Barnskydd och leds av barnombudsmannen.

#BarnetsRättigheter #JagFårMåBra #DuFårMåBra

Mer information:

Maria Talvitie, kommunikationsexpert, Centralförbundet för Barnskydd, maria.talvitie@lskl.fi, tfn 040-868 0260