2015: Lapsiperheiden köyhyys

_MG_7189_mv

Lapsen oikeuksien viestinnän teemana on lapsiperheiden köyhyys

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. YK:n lapsen oikeuksien sopimusta juhlitaan ja tehdään tunnetuksi Lapsen oikeuksien teemaviikolla 16.–20.11. Vuoden 2015 teemana oli lapsiperheiden köyhyys Suomessa.

Yli 100 000 Suomessa asuvaa lasta elää pienituloisissa kotitalouksissa. Yksinhuoltajaperheissä pienituloisuusaste on lähes kolminkertainen kahden vanhemman perheisiin verrattuna.

Lapsiperheiden köyhyyttä ei tule vähätellä, sillä köyhyys vaikuttaa kielteisesti lapsen hyvinvointiin ja kehitykseen. Köyhyys aiheuttaa ulkopuolisuuden kokemuksia ja häpeää sekä lisää mielenterveysongelmia. Köyhyydessä elävät lapset ja nuoret kokevat eniten osattomuutta ja syrjäytymistä.

Valtion ja kuntien toimenpiteillä ja taloudellisilla päätöksillä on erittäin kauaskantoiset heijastukset perheiden, lasten ja nuorten elämään, hyvinvointiin ja tulevaisuuteen. Vetoomuksen tarkoituksena on muistuttaa päättäjiä siitä, että lapsiperheiden köyhyyteen Suomessa tulee kiinnittää erityistä huomiota. Lapsivaikutusten arviointi tulee tehdä kaikissa lapsia koskevissa päätöksissä.

Lastensuojelun Keskusliitto suunnittelee ja toteuttaa lapsen oikeuksien viestintää yhdessä Lapsiasiavaltuutetun toimiston sekä laajan lapsi- ja nuorisotoimijajoukon kanssa.