Besvärliga situationer

Varaktighet: 50 min.

Var och en har rätt till gott bemötande, men ibland är det inte lätt att fatta rätt beslut. I denna uppgift får barnen fundera på besvärliga frågor. Frågorna kan först dryftas i smågrupper och därefter gås de igenom tillsammans. Ni kan också skådespela frågorna, varvid de är mer konkreta och sedan fundera på dem tillsammans. Det är bra att först berätta för eleverna att det inte nödvändigtvis finns ett enda rätt svar på frågorna.

1. Din vän Ulla kommer till dig och börjar prata illa om er vän Mikael. Vad gör du?

  • Hur gör du i situationen så att du är rättvis mot alla?

2. Du postade en gemensam bild på Instagram med din vän Sally, där ni både såg konstiga ut. Du tyckte att bilden var skojig, men din vän Sally gillade inte bilden. Gjorde du rätt i situationen?

  • Du ska alltid fråga din väns åsikt innan du publicerar något om din vän i sociala medier, och i det här fallet bör bilden raderas.
  • En bild som en gång publicerats i sociala medier finns där för alltid, trots att den raderas.

3. Din vän Sanna vill ha en åsikt om sina nya byxor. Du tycker att de är fula. Vad svarar du Sanna?

  • Fundera på om det finns någon orsak att göra någon annan ledsen, trots att du själv har en annan åsikt.
  • Hur kan du uttrycka din åsikt så att du respekterar vännens åsikt?
  • Skulle situationen vara en annan om din vän inte ännu har köpt byxorna?

4. Dina kompisar ber dig komma med till stranden, men de förbjuder dig att ta med din goda vän, eftersom de inte gillar honom eller henne. Hur gör du i det här fallet?

  • Spelar det någon roll i situationen om ni alla är goda vänner med varandra eller om din goda vän är främmande för dem som bad dig komma med till stranden?
  • Hur skulle du själv uppleva en situation där du inte får komma med?

5. Mats och Ellen firar en kväll med sina kompisar. De har använt rusmedel och Mats märker att Ellen mår dåligt. Om Mats ringer för att få hjälp till Ellen får hans föräldrar veta att de använt rusmedel och han kommer att straffas. Hur skulle du göra i en liknande situation?