Bekanta dig med Tiuku och Fike

Tiuku och Fike på en svart tavla bakgrund.

Välkommen att fira Veckan för barnets rättigheter!

Figuren Tiuku introducerar er till Veckan för barnets rättigheter. Tiuku har skapats i samarbete med barnen (lapsenoikeudet.fi). I samarbetet har också deltagit OIVA-projektet vid Jyväskylä universitet (på finska, jyu.fi) och Etelä-Suomen Liikunta ja urheilu ry:s småbarnspedagogikprojekt Liikkuva lapsi (på finska, eslu.fi).

Tiuku bor i Hoppsan-skogen och är särskilt förtjust i att lata sig i regnbågsträd. Barnen anser att Tiuku är lika stor som en giraff och om hon kommer emot på gatan ser hon större ut än en elefant.

Tiuku har också en röd flotte som hon gillar att ligga på vid sin båtplats. Tiuku brukar hälsa på barnen genom att vinka och säga Hejsan!

Tiuku har många olika slags vänner i Hoppsan-skogen. Tiuku har också en helt ny vän, Fike, som också har skapats av barn! Läs mer om hur idén till Fike kom till.

Tiuku har skrivit fem brev till barnen, ett brev för varje skoldag under Veckan för barnets rättigheter. I breven finns information om Barnkonventionen och tips om hur ni kan fira dagen.

Ni kan delta i veckan antingen varje dag eller exempelvis under bara en dag. Tillsammans med barnen kan ni planera en vecka i er smak!

Bekanta dig med materialpaketen inom småbarnspedagokiken för år 2023!